2016 Yılında Sağlık Teknolojisi - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

2016 Yılında Sağlık Teknolojisi

2016 Yılında Sağlık Teknolojisi
Quallcom isimli inovasyon firması tarafından 2012’de duyurulam yarışmada, 5 uzun yıl boyunca takımlar halinde projelerini geliştiren katılımcılardan sadece ikisi başarılı olabildi ve 2016’nın sonu itibariyle cihazın öncül testlerine başlandı.

Uzay Yolu Tıbbi Tarama Aleti

Uzay Yolu yayınlandığın ilk günden bu yana gündelik hayatlarında milyonlarca insana ilham kaynağı olduğu gibi birçok alandaki teknolojik gelişmeye de zamanının çok öncesinden kılavuzluk yapıyor. O kılavuzluğun sonucunda ise Uzay Yolu’nu izleyen, izlemeyen birçok kişinin çok iyi hatırlayabileceği “tricorder” isimli tıbbi tarama aleti hayata gelmek üzere. Quallcom isimli inovasyon firması tarafından 2012’de duyurulam yarışmada, 5 uzun yıl boyunca takımlar halinde projelerini geliştiren katılımcılardan sadece ikisi başarılı olabildi ve 2016’nın sonu itibariyle cihazın öncül testlerine başlandı.

                                                                                 

Cihaz, dizideki gibi hastanın üzerinde temas olmadan bile gezdirildiğinde hasta ile ilgili tansiyon, vücut ısısı, şekeri gibi temel durum bilgilerini anında gösterip, kayıt altına alacak şekilde tasarlandı ve geliştirildi. Hal böyleyken insan merak ediyor… Acaba Scotty’de bizi ışınlayabilecek mi? :) 

 

Robotik Hemşire Asistanı

Hemşireler. Tıbbın kanatsız melekleri. Her yıl yüzlerce hasta ile hem ruhen hem de fiziken ilgileniyor ve onlara şifa dağıtıyorlar. Bu süreçte hastaların sedyeden yatağa, yataktan sedyeye geçmelerine veya acil durumlarda onları taşımaya/kaldırmaya yardımcı oluyorlar. Bu gibi durumlarda hem hasta hem de hemşire zor duruma giriyor.

       

Bu noktada ise yine bilimkurgu filmlerinden çıkmış gibi gözüken teknolojik bir yenilik soruna çare olacak gibi gözüküyor. Özel Japon ve Amerikan şirketleri tarafından geliştirilen hemşire robot RIBA (Robot for Interactive Body Assistance/İnteraktif Vücut Asistanı Robotu) ve HAL giyilebilir robot mekanizması (Hybrid Assistive Limb/Melez Yardımcı Eklem) geleceğin hemşirelerine işlerine yardımcı olması babında büyük kolaylıklar sağlayacak gibi gözüküyor. 

 

Yapay Retinalar

Dünya’da 285 milyon insanda görme bozukluğu var. Bunların 39 milyonu tamamen kör, 246 milyonu ise çok az görme yetisine sahip. Bu veriler, Nano-Retina gibi şirketlerin, retinal dejeneratif hastalıklara bağlı olarak vizyonlarını kaybeden insanların görme kabiliyetlerini iyileştirmeye yönelik sofistike ve zarif bir çözüm geliştirmesine neden oldu. Minyatür Nano Retina cihazı, NR600 İmplant, hasar gören fotoreseptör hücrelerinin işlevselliğini değiştirerek, hastada bulunan sağlıklı retinal hücrelerin etkinleştirilmesi için gerekli elektriksel uyarı yaratıyor.

                                                       

NR600 bunu iki bileşeni ile birlikte yapıyor; Minyatür implante edilebilir bir çip ve hasta tarafından takılan gözlük seti. Özellikle zamanının çoğunu bilgisayar başında geçirenler için çok ilginç bir teknoloji, umuyoruz ki sizin buna ihtiyacınız olmaz ancak şirketlerin bu tarz rahatsızlıklara maruz kalanlar için teknolojik tedavi yöntemleri geliştirmesi gelecek için umut verici.

 

Protez Alanındaki İlerlemeler

Savaş, iş veya trafik kazası, hastalık… Hayat bazen insanlara oldukça acımasız davranabiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki DARPA, ampütasyon geçirmiş bireylere son teknoloji nöral protez kolları ile hayata tekrar tutunma şansı yaratmak istiyor.

                                                      

Programdaki gelişmeler, tıbbi amputasyonlar, omurilik yaralanmaları ve nörolojik hastalıkları olan geniş hasta topluluklarını pozitif olarak etkileyebilecek bir kapasiteye sahip. Temel zorluk ise, biyonik uzuvların doğrudan kendi sinir sistemimizle uyum içerisinde olabileceği bir arayüz oluşturmak ve arayüz ile olan bağlantımızı gecikme olmaksızın niyetimizi yorumlayacak kadar hızlı hale getirmek.


Mikropları Öldüren Lambalar

Hastanelerin, farklı rahatsızlıklara ve hastalıklara sahip birçok insanla etkileşime girilen yerlerin başında geldiği bilinmekte. Özel bir şirket, ortamı sürekli olarak dezenfekte eden ve mevcut enfeksiyon önleme çabalarına yardımcı olan bir aydınlatma teknolojisi üretti.  

                              

Lambadan çıkan ışık, duvar ve yüzeylerden yansıyarak mikroorganizmalara nüfuz ediyor. Işık, bakteriler içinde bulunan porfirinler adı verilen doğal molekülleri hedef alıp, hücrenin içinde Reaktif Oksijen Türleri (ROS) üretiyor. Sürecin sonunda bakteri ve mikroorganizmanın içinde, çamaşır suyu etkilerine benzer bir kimyasal reaksiyonu tetikleyip, söz konusu Reaktif Oksijen Türleri bakterileri etkisiz hale getiriyor.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.