Antibiyotiğin Faydası Yoktur - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Antibiyotiğin Faydası Yoktur

Antibiyotiğin Faydası Yoktur
Grip, bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Öncelikle solunum yollarını etkiler. Her yıl dünya nüfusunun yüzde beşi mevsimsel gribe yakalanmaktadır.

Neden Salgına Yol Açar?
Grip virüsleri her sene kimlik değiştirirler. Vücudumuz ise her yeni kimliği yeni bir mikroorganizma olarak algılar, böylece virüse karşı kalıcı bir bağışıklık elde edemeyiz. Virüslerin bu periyodik değişimleri, yüzeysel ya da kütlesel nitelikte olur. Yüzeysel değişim hafif-orta ölçekte salgınlara yol açar. Kütlesel değişimler ise hayvandan insana bulaşmaya yol açarlar. Bu ise “pandemi” adı verilen küresel salgınlara neden olur. Bugüne kadar görülen en şiddetli pandemi, 1918 yılında 20 milyondan fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan İspanyol Gribi’dir.


Grip Nasıl Bulaşır?
Grip, insandan insana öksürük, hapşırma, sarılma, öpüşme ve tokalaşma yoluyla geçer. Bu nedenle hastalığın yaygın olduğu dönemlerde yakın temaslardan kaçınmak gerekir. Grip virüsü, hastalık belirtilerinden bir gün önce ve iyileşmeyi takiben yedi gün süreyle bulaşıcıdır. Sinema, tiyatro, konferans salonları gibi kapalı ortamlar virüsün hızla yayılma alanlarıdırlar. Salgın durumunda, bu ortamlarda ağız ve burun mendil ile kapatılmalıdır.


Nezle Nedir?
Nezle, soğuk algınlığı olarak da bilinir. Grip ile çok sık karıştırılır. Nezlenin karakteristik bulguları burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma ve boğaz yanmasıdır. Nezlede ateş ve baş ağrısı pek olmaz. Gripte ise ateş ve baş ağrısı kural gibidir. Nezle çok kez ayakta geçirilir, grip ise yatırır. Grip, şiddetli kas-eklem ağrılarına, kuru ve sert öksürüğe neden olurken nezlede bunlar pek görülmez. Grip, çocuklarda kusma ve karın ağrılarına yol açabilir.


Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle istirahat etmek gerekir. İhtiyaca göre ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Bol sıvı tüketilmelidir. Gripte antibiyotik kullanılmaz, faydası yoktur, zararı ise çoktur. Antiviral ilaçlar çok erken başlanırsa etkilidirler, bunlar rutin kullanılacak ilaçlar değildirler, ancak doktorunuz uygun görmüşse kullanılmalıdırlar.


Grip Başka Hastalıklara Dönüşebilir mi?
Evet, bu durumda komplikasyondan söz edilir. Pömoni, menenjit ve miyokardit (kalp kası enfeksiyonu) ciddi komplikasyonlardır. Bu komplikasyonlar, yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda daha sık görülür ve gürültülü seyrederler.


Gripten Nasıl Korunuruz?

• Mevsime uygun giyinin.
• Bol meyve ve sebze tüketin.
• Alkol kullanmayın.
• Uykusuz kalmayın.
• Sigarayı bırakın.
• Ellerinizi sık yıkayın.

 

 

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.