Astımla İlgili Bilmedikleriniz

Astım hastalığı tamamen iyileştirilemez, ancak doğru tanı ve uygun tedavi ile birlikte hasta eğitimiyle hastalık kontrol altına alınabilir. Astım hastalığı, kişiden kişiye değişmekte olup, ataklar ve nefes darlığı oranları hastalar arasında farklılık gösterebilir. Semptomlar bazı hastalarda her gün ya da haftada birkaç kez görülebilir. Bazı hastalarda ise fiziksel aktivite sırasında ya da geceleri atalar görülebilmektedir. Astım, çocuklarda en sık görülen kronik hastalık olarak değerlendirilir. Uzman doktoryönetiminde astım düzenli olarak takip edilmelidir.
Yatak, halı veya mobilyalarda bulunan ev tozu akarları alerjenlere maruz kalmaya sebep olabilir. Böylece astım gelişimine ortam hazırlanabilir. Bunun dışında; kirli ortamlar, evcil hayvanlarla ortak yaşama alanları, sigara dumanı, iş yerlerinde bulunan kimyasallar, çevredeki polen ve küf yoğunluğu da astım oluşumu için risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Öte yandan; soğuk hava, öfke ya da korku gibi aşırı duygusal durumlar ve fiziksel aktiviteler astımı tetikleyebilir. Astıma karşı korunma yöntemleri hakkında uzman doktor önerilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Astım genellikle hastanın tüm ömrü boyunca sürer. Astımın kontrol altına alınabilmesi için erken teşhis, sağlıklı bir çevre oluşturulması, hastanın ve ailenin bilinçlendirilmesi önemlidir.