Atopik Dermatit - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Atopik Dermatit

Atopik Dermatit
Pediyatrik dermatolojinin en çok karşılaştığı sağlık sorunlarının başında atopik dermatit ya da diğer adıyla alerjik egzama geliyor. Atopi kelimesi; genetik olarak alerjik hastalıklara yatkınlık anlamına gelir.

Pediyatrik dermatolojinin en çok karşılaştığı sağlık sorunlarının başında atopik dermatit ya da diğer adıyla alerjik egzama geliyor. Atopi kelimesi; genetik olarak alerjik hastalıklara yatkınlık anlamına gelir. Halk arasında "alerjik bünye" diye de tarif edilir. Genellikle atopik kişilerin ailelerinde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıkların varlığı söz konusudur.

 

Bebeklikte egzama ile kendini gösteren atopi, önlem alınmazsa erişkin yaşta solunumsal alerjiler, astım ve el egzamalarına ilerleyebilir. Atopik dermatit/alerjik egzaması olan çocuklarda genetik olarak, deriye nem veren bir madde eksiktir ve yaşam boyu deri kurudur. Ciltteki bu kuruluk arttığında kaşıntı oluşumu söz konusu olur. Atopik dermatit/alerjik egzama çocukların yüzde 15 - 30’unda gözlenebilmektedir. Atopik dermatit/alerjik egzamanın tetikleyicileri arasında çeşitli alerjen maddeler, bakteriler, tahriş edici maddeler (deterjan vb.), mevsimsel değişiklikler ve stres yer alır. Yiyecek alerjenleri ağızdan veya temas yoluyla egzamayı alevlendirebilir. Özellikle tavuk yumurtası, inek sütü, soya, fıstık sık karşılaşılan alerjenlerdir. Hava yoluyla gelen ev tozu akarları, polenler de atopik dermatit/alerjik egzamayı şiddetlendirebilmektedir. Bu alerjen maddelerin de deriden emilebildiğine dair kanıt vardır, bu durum deri testi ile de gösterilebilir.

 

Çocuklarda Cilt Kuruluğu

Deri bariyerini oluşturan lipidler zarar gördüğünde cildimiz kurur veya atopik egzamada olduğu gibi genetik olarak deriye nem veren bir madde eksikliğinde de yaşam boyu kurudur. Bu koruyucu bariyer zarar gördüğünde, cilt su kaybeder. Bu durum ciltte kuruluk ve kaşıntıya sebep olur. Savunmasız deri bariyeri cildi tahrişe neden olabilecek irritanların vücuda girişine engel olmakta zorlanır ve bu durum daha fazla kaşıntıya sebep olur. Cilt kuruluğu her yaşta görülebilirken daha çok ileri yaş veya genetik olarak atopik yatkınlığı olan çocuklarda görülmektedir. Atopi, önlem alınmazsa erişkin yaşta solunumsal alerjiler, astım ve el egzamalarına ilerleyebilir.

 

Cilt Kuruluğunu Önlemek İçin

• Banyo ılık suyla yapılmalı, uzun sürmemeli ve gerekmedikçe haftada 2-3 ile sınırlandırılmalıdır.
• Banyolarda sabun yerine syndet diye tanımlanan derinin lipid ve asit yapısını bozmayan ürünler kullanılmalıdır.
• Kese ve lif kullanılmamalı, temizleyici ürün vücuda elle sürülmelidir.
• Banyodan sonra, yumuşak havluyla deriyi tahriş etmeden kurulamalı ve ilk 3 dk içinde nemlendiriciyi yaygın bir şekilde sürmeliyiz.
• Kolonya, alkol gibi maddelerin, kaşıntı giderici jel ve sulu pudraların deriyi kurutarak kaşıntıyı daha da artıracağını unutmamalıyız.
• Yüksek ısılı ve düşük nemli ortamların da deri kuruluğu ve kaşıntıya yol açabileceği akılda tutulmalıdır.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.