Baş Ağrısı Türleri - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Baş Ağrısı Türleri

Baş Ağrısı Türleri
Her baş ağrısı grubunun kendi içinde bir tedavi algoritması var. Vakiler baş ağrısı (migren) için iki tür tedavi söz konusu. İlki önleme tedavisi (koruyucu tedavi), diğeri atak tedavisi.

Gerilim Tipi Baş Ağrıları

Baş ağrılarının önemli bir kısmını gerilim tipi baş ağrıları oluşturuyor. Gerilim baş ağrılarının tüm baş ağrılarına oranı %70’in üzerinde ve bu oran giderek artıyor. Kas kasılmalarına bağlı olarak ortaya çıkan gerilim tipi baş ağrılarında çok farklı etkenler rol oynuyor. Çoğu günlük kronik baş ağrısı tipine dönmeye müsait oluyor, çünkü bu hastalar çok fazla ağrı kesici kullanıyorlar.


Kronik Baş Ağrıları

Hem gerilim, hem de vakiler baş ağrıları bir süre sonra kronik ağrılara dönüşebiliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de yanlış tedaviler. Çok ağrılı hastalar, zamanla bilinçsiz şekilde ağrı kesici miktarını artırıyorlar. Bir süre sonra ağrı kesicilerin yarattığı baş ağrıları ortaya çıkıyor. Bazen migren hastalarında, ağrı beklentisinin yarattığı gerilim de, gerilim tipi ağrının oluşmasına neden olabiliyor. Ağrı, hastanın psikolojisini ve günlük yaşantısını olumsuz etkilemesi nedeniyle mutlaka tedavi gerektiriyor.


Vasküler Baş Ağrısı (Migren ve Alt Grupları)

Bu ağrılar daha çok damarların genişlemesi ve daralması ile ortaya çıkıyor. Çok şiddetli olduğu için yaşam kalitesinin ciddi şekilde düşüren bu ağrılar toplumda oldukça yaygın.


Kronik ağrılı hastalarda temel noktanın hasta ve hekim arasında güven mekanizmasının kurulmasıdır. Yaşadıklarının ve ağrının hemen geçmeyeceğini hastaya söylemek, mucizevi bir sonuç beklememesi gerektiği, hasta ve hekim arasındaki iş birliğinin çok önemli olduğunu anlatmak gerekir. Hastanın da bazı sorumlulukları olduğu bilinci verilmelidir. Eğer bu yapılmazsa, hasta hekimin verdiği ilacı bir süre kullandıktan birkaç gün sonra başka bir doktora gidiyor ve böylece kaotik bir durum ortaya çıkıyor. Sorun katlanarak ilerlediği için her hekimin isi zorlaşıyor.


Baş Ağrılarında Tedaviler

Her baş ağrısı grubunun kendi içinde bir tedavi algoritması var. Vakiler baş ağrısı (migren) için iki tür tedavi söz konusu. İlki önleme tedavisi (koruyucu tedavi), diğeri atak tedavisi. Atak tedavisi, migren atağı ile gelen hastanın ağrısının dindirilmesine dayanıyor. Bu anlamda migrene spesifik ve yan etki bakımından da güvenilir ilaçlar kullanıyor ki oldukça geniş bir yelpazesi bulunuyor. Migren tedavisinde koruyucu tedaviyi esas tedavi olarak görmek gerekir. Atağın gelmesini önlemeye yönelik koruyucu tedavinin hangi hastalara uygulanacağı da tartışma konusu. Çünkü hastalar her gün ilaç almak durumunda. Eskiden ayda üç atak geçiren hastalarda koruyucu tedaviye başlanırken, bu değişmeye başladı. Yaşanan ağrının uzun sürmesi, ağrının çok şiddetli gelmesi ya da çok uzun sürmesi gibi kriterlere bağlı olarak karar alınıyor.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.