Bebek Zihinsel Gelişimi

Sağlıklı bir gebelik geçirmek, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin ilk basamağıdır. Doğumdan önce başlayan zeka gelişimde; kalıtım, annenin ruh sağlığı ve beslenmesi önemli faktörlerdir. Bebeğin beyin hücreleri, hamileliğin ilk 3 haftasından itibaren gelişmeye başlar. Bebek, gebeliğin 30. haftası civarında hafızasında anıları kaydetmeye başlar ve doğumdan sonra annesinin sesini tanıyabilir.
Sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi, bebeğin zeka gelişiminde önemli bir adımdır. Annenin lohusalığı olumlu şekilde atlatması, beslenmesi ve bebeğini beslemesi bebeğin zeka gelişimi için oldukça önemlidir. Babanın bebeğe karşı ilgisi ve şefkati ise bebeğin zekasını etkileyen önemli bir unsur olarak kabul edilmektedir. Çocukları yetişkinlerden ayıran en belirgin özellik; sürekli büyüme ve gelişim göstermeleridir.
Çocukların öğrenme yetisi, 3-10 yaşlarda en üst düzeye çıkmaktadır. Çocukların zihinsel, duygusal, sosyal, bedensel gelişiminin %70’i 0-6 yaş arasında tamamlanmaktadır. Riskli doğan, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğan bebeklerin nörolojik gelişimleri yakından izlenmelidir. Bebeğinizin motor gelişim basamaklarında ya da sosyal gelişim alanında gecikme olduğunu düşünüyorsanız hekime başvurunuz.