Bebekte Alerjik Yürüyüş

“Atopik Marş” Süreci Uyarısı
Egzamanın %15-20 oranla çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Yenigün, anne ve babaların dikkatini “atopik marş” veya “alerjik yürüyüş” denilen sürece çekti. Yenigün, “alerjik yürüyüş” denildiğinde, birbirini izleyen egzama (atopik dermatit), besin alerjisi, alerjik rinit (saman nezlesi) ve astımı (nefes darlığı, hışıltı) içeren hastalıkların doğal seyrinin anlaşılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yenigün, “İlk iki yaşta egzama ve besin alerjisi görülme oranı yüksektir. Oyun çağı ve okul çocukluk döneminde ise; atopik dermatit ve besin alerji görülme olasılığı ve duyarlılığı azalmakta, astım ve alerjik rinit bulguları artmaktadır.” diye konuştu.
Alerjik Yürüyüşün İlk Adımı Egzama
Prof. Dr. Yenigün, alerjik yürüyüşte ilk adımın egzama olduğunu, hastalığın hayatın ilk yılında görülme olasılığının %60 olduğunu söyledi. Bu oranın 1-5 yaş arasında %30’lara gerilediğini ifade eden Prof. Dr. Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bebek ve çocukların, kişisel ve ailesel atopik öyküsü ya da genetik olarak alerjiye yatkınlığı var. Bu bünyeye sahip hastaların tanıları %50 oranında 1 yaşından önce konuluyor. Bebek ve çocuklarda besinler ve besin alerjileri, çevresel alerjenler egzamanın görülme olasılığını artıran başlıca faktörler. Atopik dermatitten alerjik rinite ve astım gelişimine ilişkin atopik yürüyüş seyriyle ilgili birçok araştırma var. Bu çalışmalara göre; ailede alerji veya egzama öyküsü bulunan çocuklarda %50 oranında alerjik rinit ya da astım görülebiliyor. 3. ayından önce egzama teşhisi alan bebeklerin %69’unun 5 yaşından önce solunum yolu alerjenlerine karşı daha duyarlı olabilecekleri gözlenmiş.”
Tetikleyen Faktörlere Dikkat
Egzamayı tetikleyen etkenlerden bazılarını; “besin alerjileri, ev tozu akarı, hava kirliliği, sigara, soğuk, sıcak hava, psikolojik faktörler” olarak sıralayan Prof. Dr. Yenigün, “Öncelikle koruyucu önlemler alınarak, bu hastalıkların oluşumu engellenmelidir. Eğer bu yürüyüş başladıysa sürecin kontrol altına alınması için koruyucu önlemler daima sürdürülmeli, hastalıkların alevlendiği dönemde zaman kaybetmeden tedavisi yapılmalı” dedi.