Çocuklarda Okul Dönemi

Zeka, yaşamın ilk 10 yılında büyük bir gelişme kaydeder. Sembollerle düşünebilme 11 yaşında başlar. 12 yaştan sonra zekanın hızında azalma olsa da gelişmeye devam eder. Gelişmenin olgunluk seviyesine ise 14-18 yaşlar arasında varılır. Bu yüzden çocuklarınızın doğru yönlendirmeler ile potansiyellerini iyi bir şekilde değerlendirebilecekleri eğitim alanlarına yönlendirmeye dikkat edin.
Çocuk Sağlığı
Çocuklar, bağışıklama yöntemlerinin gelişimiyle bulaşıcı hastalıklarla geçmişe oranla daha az karşılaşılmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı çocuklarda aşı, etkin bir yöntemdir. Aşıların koruyucu bir etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarla yapılması şarttır. Zira aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekir. Eğer sizin de okul çağında çocuğunuz var ve hala aşı yaptırmadıysanız, bir an önce bağışıklama konusunda hekiminizden yardım alın. Okul çağındaki çocuklar ishal konusunda risk grubuna girmektedir. Çocuğunuzun sağlığı için; okul şebeke suyunun kontrol edildiğinden, tuvaletlerin temizliğinden ve su ve sabunun düzenli olarak temin edildiğinden emin olun.
Çocuğunuzun öksürüklerinin ardından balgam gelmiyorsa, öksürükler kriz şeklindeyse, yüksek ateş görülüyorsa, öksürük 3 günden uzun sürüyorsa, gece öksürükleri gözleniyorsa, çocuğunuzun kaburga çevresinde bulunan kaslarında ağrı hissediliyorsa, öksürükle birlikte sarı ya da yeşil yoğun balgam çıkıyorsa ve çocuğunuz nefes alıp vermede zorlanıyorsa en kısa sürede doktorunuza danışın. Çocuklarda baş ağrısı sıklığı yaşla artmaktadır. Okul öncesi dönemde %20-24 oranında görülürken, ergenlikte %75’e ulaşır. Çocukların %12’sinin baş ağrısı nedeniyle yılda en az bir gün okula gidemediği tespit edilmiştir.
Aşırı duyarlılık, alerjik tepkiler ve alerjik hastalıklar çocukluk döneminde ortaya çıkabilir. Alerjik ya da duyarlı bünyeler doğru tanı, gözlem ve tespit sonucunda tedavi edilebilir. Çocuklarda astım (nefes darlığı); acil tedavi gerektiren atakların sıklığı ve yaşamı tehdit eden atakların varlığı okula devamsızlığa ve okul performansına olumsuz yönde etki edebilir.
Sporun çocuklar için, hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik gelişimi ve ruh sağlığı açısından yararlı olduğunu unutmayın ve çocuğunuzu bir spor branşına yönlendirin.
Fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönemde boy uzaması dışında fizyolojik ve psikolojik olarak birçok değişik yaşanır. Genellikle kızlarda 10 yaşında, erkeklerde 12 yaşında başlayan ergenlik çağında çocukların gelişimlerinin takibi önemlidir.