Çocuklarda Stres Yönetimi - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Çocuklarda Stres Yönetimi

Çocuklarda Stres Yönetimi
Çocukların stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenebileceklerini belirten Uzman Klinik Psikolog Birgül Gökçe Doering, “Çocuklar bu yolla hayat problemlerini çözebilirler.

Çocukların stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenebileceklerini belirten Uzman Klinik Psikolog Birgül Gökçe Doering, “Çocuklar bu yolla hayat problemlerini çözebilirler. Rol model olmak ve etkili tutumları çocuklarımıza geçirmek mümkün. Çocukların davranışlarının biçimlenmesini sağlayan ve çevresi ile iletişimde ebeveyn yaklaşımı önemlidir. 

 

Kuşkusuz çocuğun bakımı ile ilgili yakınları ve daha sonra okul hayatında da etkilenebileceği ana ve babanın yanında da rol modeller olacaktır. Bu etkileşimde pozitif ve cesaretlendirici yaklaşım, yetişkinlik dönemlerine hazırlıyor çocuklarımızı… Çocuklara ilişkin sorun çözümünde bazen basit bir tutum değişikliği, önemli bir davranış bozukluğunun çözümünü sağlayabiliyor. Çocuklar onların sorunları üzerinde çalıştığınızı fark ettikleri an bile değişime katkı verebilirler. Bunun için problemin adının konması ilk adım. Çözüm için bir ortak plan yapılmalı ve uygulamaya konmalıdır. Kendi yaklaşımlarının daha fazlası  gerektiğinde bir uzmana  danışmak ve destek almak uygun olacaktır” dedi

 

Çocuklar da Stresle Başa Çıkma Yöntemlerini Öğrenebilir

Doering, “Hayat problemlerinin çözümü için çocuğa rol model olunmalı ve birlikte çözüm üzerinde çalışılmalıdır. Sorunun çözümü planlandıktan sonra aşama aşama uygulamaya konmalıdır. Yeni planlar da devreye sokulabilir. Çocuklar hatalarını başarısızlık olarak algıladıklarında sorun yaşayabiliyorlar. Her hatanın yeniden yapılanabilmesi için bir adım olduğunu anlamaları ve bunun keyifli bir yol olduğunu fark etmeleri psikolojik sağlamlılık geliştirmelerini sağlayacaktır. Olumsuz yaşam olaylarını bir tehdit gibi değil de değişim için bir fırsat olarak yorumlamaları için biz anne ve babaların ya da çocuğunuzun yaşamında etkisi olan kişilerin de buna inanması ve uygulaması etkili olacaktır.  İyi bir dinleyici olarak çocuğunuza dinlemenin işe yararlığını davranışlarınızla göstermeniz mümkün. Çocuğunuzla uygun göz seviyesinde, göz kontağı ile yapacağınız ona ayrılmış bir zaman dilimine katılımını sağlamak zor olmayacak. Dikkat ve odaklanma için etkili bir tutum rol model olabilmekle ilgilidir” diye konuştu.

 

Çocuklar strese maruz kaldıklarında duygularının bedensel cevaplarının farkındalığında olamayabilirler.Örneğin uyku bozukluklarının,uykuda kabusların yada baş ağrısı ,mide ağrısı gibi yakınmalarının stresle bağlantılı olabileceğini bilemezler.Çocuklar ve gençler strese maruz kaldılarında farklı tepkiler gösterirler.Yetişkinlerde olduğu gibi sosyal geri çekilme yerine ;huzursuzluk ve irritabilite,öfke sorunları çıkarabilirler.Derslere ilgisizlik,sorumluluklarından uzaklaşma,ders başarısında düşme gbi stres belirtileri  olabilir.Ana babaların iyi bir gözlemci olmaları ve çocuklarının davranışlarındaki farklılıkları ve değişimleri iyi gözlemlemeleri gerekmektedir. İleri yaş çocuklarda ise ;Yeni bir arkadaş grubu,kıyafet tarzında  radikal  ve önemli değişimler gibi farklılıklar konusunda gözlemci olmamız ve gerektiğinde uzman görüşüne başvurmamız sorunların çözümünde önemli rol oynar.Çocukluk ve ergenlik döneminde  psikolojik sağlamlılık geliştirmiş bir birey yetişknlik dönemlerinde stresli yaşam olayları ile ile daha akılcı  ve etkili başa çıkma yöntemleri geliştime becerisine sahip olabilir.Psikolojik sağlamlılık geliştirme öğrenilebilen bir tekniktir ve yaşam boyu değişen koşullara uyarlanabilir.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.