Dental İmplant Tedavisi - Sağlık Rehberi - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Dental İmplant Tedavisi

Dental İmplant Tedavisi
Memnuniyet oranı yüksek olan implant, uzman diş hekimleri tarafından uygulandığında güvenli bir tedavidir. Implantlar, artık dişler kadar uzun ömürlüdür.

İmplant Nasıl Uygulanır?
İmplant tedavisi, klinikte lokal anestezi ile yapılmaktadır. Cerrahi işlemlerde kaygılı olan hastalarda sedasyon ve lokal anestezi birlikte kullanılabilir. Anestezi sonrası cerrahi işlemle diş eti açılıp, çene kemiğine küçük bir yuva açılır. Bu yuva, implantın yerleştirilmesi için uygun hale getirilir. Çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştirilir. Daha sonra implantın kemikleşmesi ve implant yapılan bölgenin iyileşmesi için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Açılan dişeti birkaç dikişle kapatılır ve genellikle 1-2 aylık bekleme sürecine geçilir.
 
Bekleme süresinin bitiminde koruyucu vida çıkarılır ve dental implantın üzerine geçici bir kron (yapay diş) yerleştirilir. Böylece dişetinin doğal olarak kendini şekillendirebilmesi sağlanır. Dişeti şekillendikten sonra geçici kron, kalıcı kronla (porselen ya da zirkonyum diş) değiştirilerek tedavi tamamlanır. Tedavi sonrası iyileşme, doktorun önerilerine uyulması ve ilaçların doğru kullanımıyla hızlanacaktır.

 

İmplant Tedavisinde Uygulama Öncesinde Ağız Hijyeni Neden Önemlidir?
İmplant uygulamasında öncelikle hastanın ağzındaki hijyenin sağlanması çok önemlidir. Çünkü implant, cerrahi bir işlemdir bu yüzden enfeksiyona karşı ağız içi hijyenin ve implantın sterilizasyonu son derece önemlidir. Hijyen ve sterilizasyon sağlandıktan sonra diş hekimince implant işlemlerine başlanılmaktadır.

 

İmplant Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Dişlerinin tümünü kaybetmiş ve tam protez taşıyan hastalarda, proteze bağlı oluşabilecek sorunları ortadan kaldırmakta,  ayrıca çene kemiğinde erimeyi de durdurmaktadır.

 

Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalarda,  mevcut dişlere kancalarla tutunan hareketli bir proteze bağlı estetik sorunları veya köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerin kesilerek küçültülmesi zorunluluğunu ortadan kaldırır.
 
Tek diş eksikliği olan hastalarda eksik olan dişin restorasyonu için en az komşu iki dişin daha kesilerek küçültülmesi gerekliliğini ve böylece sağlıklı dişlerden madde kaybını önler.
 
İmplant Diş Tedavisi Güvenli Midir?
Memnuniyet oranı yüksek olan implant, uzman diş hekimleri tarafından uygulandığında güvenli bir tedavidir. Implantlar, artık dişler kadar uzun ömürlüdür. Özellikle 35-40 yaşından sonra implantlar, birçok durumda en az doğal dişlerin tedavisi kadar uzun ömürlü olmaktadır.  

 

Her Hastaya İmplant Uygulanabilir Mi? 
Implant diş vidalarının kalınlığı ve genişliği nedeniyle implant uygulanması planlanan bölgede; çene kemiği, implant diş vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olmalıdır. Çene kemiğinin niteliği de implantın üzerine ne kadar süre içerisinde protez yapılacağını belirleyen önemli bir faktördür. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çocuklarda ve 18 yaş altı gençlerde implant tedavisi tercih edilmez.

 

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanmamalıdır? 
Bazı durumlarda implant uygulaması sakıncalı olabilir. Bunların başında ileri derecede kalp hastaları, kontrol altına alınamayan diyabet hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve kemik metabolizmasını etkileyen ilaç kullananlar gelmektedir. Bu kişilerin doktorlarıyla konsültasyon yapıldıktan sonra implant tedavisi için yola çıkılması gerekir.

 

Eksik Her Diş İçin İmplant Gerekli Midir? 
Her eksik bir diş için implant uygulaması gerekmeyebilir. Genellikle 2 implant yerleştirildiğinde 3 veya daha fazla diş yerine hizmet verebilir. Çok sayıda dişin özellikle çenenin arka bölgesinde eksik olduğu durumlarda sabit protez yapılabilmesi için implant  sayısının da arttırılması gereklidir. Implant yapılan bölgede kemiğin erimesi durduğundan; bazen implant sayısı, bölgedeki kemik kaybını azaltmak için de arttırılabilmektedir.

 

Tedavi Ne Kadar Sürede Tamamlanmaktadır?
Genellikle 5- 6 seans gelmeniz gerekecektir. Eğer kemik yapısı, implantların üzerine hemen protez yapılabilir durumda ise, 2 randevu yeterlidir. Bu randevuların süresi, yapılacak işlemlere göre değişmektedir. Sert ve orta sert kemik yapısı varsa, tedavi 1-2 haftada bitebilirken, zayıf kemik yapısı varsa tedavi 2 - 6 ay kadar sürebilmektedir.

 

İmplantlar Üstüne Nasıl Protezler Yapılır?
İmplant üzerine sabit porselen kaplamalar yapılabildiği gibi hasta tarafından çıkartılabilen hareketli protezler de yapılabilir. Uygunluğu, diş hekimince belirlenir.

 

İmplant Tedavisi Ağrıya Yol Açar Mı?
Başarılı bir implant uygulaması sonrası küçük çaplı ağrılar olabilir. Şiddetli ve uzun süren ağrılarda diş hekimine başvurulmalıdır. İmplant sonrası diş hekiminin önerilerine  uyulmaması, ilaçların doğru şekilde kullanılmaması, sigara içilmesi ve implant bölgesinin zorlayıcı hareketlere maruz bırakılması, hem iyileşme sürecini olumsuz etkiler, hem de ağrılara yol açabilir.

 

İmplant Tedavisi Fiyatları Pahalı Mıdır? 
Kullanılan malzemelerin maliyetli olması, uzman kişilerce yapılması ve sağlıklı implant üretimi için yüksek standartlarda çalışmaya gerek duyulması nedeniyle implant tedavisi, genellikle maliyeti yüksek olan bir tedavidir. Ancak yapılan tedavinin uzun ömürlü olduğu göz önünde bulundurulduğunda doğru bir tercihtir.

 

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.