Diyabet Hastalığı: Ramazan - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Diyabet Hastalığı: Ramazan

Diyabet Hastalığı: Ramazan
Oruç tutan diyabetli kişiler sahura mutlaka kalkmalı ve sahurun en geç saatinde yemek yemelidir. İftara ise; hafif bir çorba ve bol su ile başlamalıdır.

Diyabeti (Şeker Hastalığı) Ağırlık ve Tipine Göre;

• Tip 1 diyabet
• Sadece oral antidiyabetik (hap) ilaçlarla tedavi olan Tip 2 diyabet
• Uzun süreli olan ve insülin kullanan Tip 2 diyabetik
• Diyabete bağlı böbrek, kalp, sinir sitemi ve göz hastalığı gibi ağır hasarlar ortaya çıkmış ve insülin kullanan Tip 2 diyabet
• Gebe diyabetliler olarak sıralanabilir.


Bunlardan Tip 1 diyabetli hastalar, insülin kullanan Tip 2 diyabetliler ve gebe diyabetliler (ister Tip 1, ister Tip 2, isterse de gebelik diyabeti olsun) kesinlikle oruç tutmamalıdırlar.


Buna karşılık; kullandığı şeker ilacı insülin salgılatmayıp sadece insülin direncine etki eden ve hipoglisemi riski yaratmayan metformin gibi ilaç içeren hap alan ve sadece diyetle tedavi olan kişiler, dikkatli olmak ve düzenli kontrol koşuluyla, oruç tutabilirler.


Oruç tutan diyabetli kişiler sahura mutlaka kalkmalı ve sahurun en geç saatinde yemek yemelidir. İftara ise; hafif bir çorba ve bol su ile başlamalıdır. En az 15 dakika geçtikten sonra ana yemeğe başlamalı ve yavaş biçimde yemelidir. Yemek sonrası tatlı almamalı ve meyveyi de iftardan en az 1 saat geçtikten sonra tüketmelidirler.


Oruç tutan diyabetli kişide gün içerisinde ani ve soğuk terleme, çarpıntı,  yüzde solukluk gibi hipoglisemi belirtileri ortaya çıkarsa mutlaka kan şeker düzeyi ölçülmeli ve düşük sonuçta mutlaka oruç bozulmalı ve şekerli su içirilmelidir.


Oruç tutan diyabet hastaları; aşırı susama, dilde kuruluk, bilinç bulanıklığı ve ağızda aşırı bir şekilde çürük elma kokusu (aseton) gibi durumları yaşarsa mutlaka doktora başvurmalıdır.


Başka Hangi Hastalar Kontrollü Biçimde Oruç Tutabilir?

• Hipotiroidi tedavisi gören kişiler rahatlıkla oruç tutabilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; normalde sabah aç karnına yemekten yarım saat kadar önce tiroksin hapı alanların ilaçlarını uyanır uyanmaz, daha sahurun hemen başlangıcında aç iken alıp, yarım saat sonra sahur yemeğini yemeleridir.
• Tiroid bezinin aşırı çalışması (hipertiroidi-zehirli guatr) nedeniyle tedavi olanlar ise ilaçlarını iftarda ve sahurda alarak oruç tutabilirler.
• Kolesterol ilacı kullananlar, ilaçlarını yatmadan önce almak koşuluyla, rahatlıkla oruç tutabilir.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.