Hangi Yaşta Hangi Spor? - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Hangi Yaşta Hangi Spor?

Hangi Yaşta Hangi Spor?
Spor, hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik gelişimi ve ruh sağlığı açısından yararlıdır. Spor elbette çocukların fiziksel gelişimine çok değerli katkıda bulunur.

Spor, hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik gelişimi ve ruh sağlığı açısından yararlıdır. Spor elbette çocukların fiziksel gelişimine çok değerli katkıda bulunur. Hareket, çocuğun doğasında vardır. Hareket sisteminin temelini ise, aktif olarak kaslar, pasif olarak da kemikler oluşturur. Spor bunların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Yani, fiziksel etkinlikler normal kas ve kemik gelişimi için zorunlu olmaktadır.

 

Aynı zamanda spor etkinlikleri, kemik özgül ağırlığını ve bağ dokuların esnekliğini arttırarak, bunları baskı ve gerginliklere karşı güçlendirir. Spor etkinlikleri düzenli olarak yapıldıklarında, bedenin fiziksel uygunluğunu ve dayanıklılığını buna bağlı olarak iç organların işlevlerini geliştirir. Bu şekilde, kalp ve damar, hareket, solunum sistemi sorunları ile diyabet gibi daha ileri yaşlarda ortaya çıkma olasılığı olan hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması mümkündür. Uygun ve bilinçli bir şekilde planlanmış fiziksel etkinlikler ve sporla bu sistemlerin işlevleri daha verimli düzeye getirilebilir. Böylece bedenin değişen koşullara daha kolay uyum sağlaması ve yorgunluğa karşı koyma gücü artar. En fazla etki, becerilerin gelişmesi, kas hareketiyle verimliliğin artması, dolayısıyla kas gücü ve dayanıklılığın artmasında görülür.

 

Halter dışındaki hemen hemen tüm sporlar, boy uzamasını olumlu yönde etkiler. Spor, stresi azaltmak ve depresyonu önlemek için de en iyi yöntemlerden biridir. Spor yapmak endorfin (mutluluk hormonu) salgılanmasını artırır. Spor bağışıklık sistemini de güçlendirir. Dolayısıyla, spor yapan çocuklar, yapmayanlardan daha seyrek hastalanır ve hastalıkları genellikle daha hafif seyirli olur.Spor yapmak, kalori harcamanın da en etkili yöntemidir. Bu yüzden spor yapan çocuklarda çağımızın sorunu obezitenin gelişmesi neredeyse imkansızdır. Çocukların bir spor dalına katılımından önce, mutlaka bir doktor kontrolünden geçirilerek, aktivitelere dahil edilmesi önerilir.

 

Yaş Gruplarına Göre Uygun Spor Aktiviteleri
2-3 yaş: Koşma, yakalama ve zıplama içeren koşu, yürüyüş, dans
4-6 yaş: Dans, yüzme, jimnastik,  ip atlama ve üç tekerlekli bisiklete binmek
7-10 yaş: Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis, yüzme
10 yaş sonrası: Önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, güreş ve küreğe başlayabilirler. Birkaç yıl sonraysa güç gerektiren tekvando ve karateye geçebilirler.

 

 

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.