Kalp Koruyucu Beslenme - Sağlık Rehberi - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Kalp Koruyucu Beslenme

Kalp Koruyucu Beslenme
Bu beslenme stratejileri; LDL kolestrolünü, kan basıncını, kan şekerini, trigliseridleri ve vücut ağırlığını optimal seviyede tutma amaçları güderek bazı risk faktörlerini azaltmanıza veya ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir.

Bu beslenme stratejileri; LDL kolestrolünü, kan basıncını, kan şekerini, trigliseridleri ve vücut ağırlığını optimal seviyede tutma amaçları güderek bazı risk faktörlerini azaltmanıza veya ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak:

 

• Vücut ağırlığı normal ağırlığa getirilmelidir. (Vücut kitle endeksi 20-24.9 arasında)

• Karbonhidrat miktarı enerjinin %50-60’ı olmalı.

• Yağ miktarı enerjinin %25-30’u olmalı.

• Vitamin ve mineraller yeterli olmalı.

• 3 ara 3 tam öğün yapılmalı.

• Posa bol miktarda olmalı. Kuru baklagiller sebze ve meyveler, kepekli ekmek.

• Günlük tuz tüketimi azaltılmalı. (Yemekler tuzsuz veya az tuzlu, ekmek tuzsuz olmalı)

• Kolesterol miktarı günde 200 mg’yi aşmamalı.

 

Bazı besin grupları ve besinler kalp sağlığının performansını koruma açısından tavsiye edilir, bunlar:

 

Süt-Yoğurt: 300-500 gr. (2-3 su bardağı kadar yağsız-kaymaksız) tüketilebilir.

 

Proteinler: Düşük yağlı protein seçilmeli. Yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta (haftada 3-4 adet, tercihen beyazı) önerilir. Derisiz tavuk göğsü bulunursa organik ürün tercih edilmelidir. Günde bu ürün gruplarından 90 gr. (3 köfte kadar, yağsız ve derisiz) et, 1 tabak kuru baklagil yemeği tercih edilebilir. Balık, yağlı etin en iyi alternatifidir.

 

Omega 3 yağ asitinden zengin olan balıklar, kan trigliserid düzeyini düşürür. Somon, sardalya, uskumru, ton balığı Omega 3 yağ asitinden en zengin balıklardır. Haftada mutlaka 2 kez balık yenmesi (300 gr) önerilmektedir. Diğer Omega 3 kaynakları, keten tohumu, ceviz, soya, kanola ve krill yağıdır.

 

Ekmek ve Tahıl Grubu: Kalp sağlığı ve kan basıncı kontrolü için gereken lif ve vitaminleri ihtiva eder. Öğünlerde (günde 4-5 defa) önerilir. Tam buğday unu veya tam tahıl ekmeği, porsiyonunda 5 gr. veya daha fazla lif içeren tahıllardan koyu doğal pirinç, arpa, kara buğday, yulaf ve keten tohumu tercih edilmelidir.

 

Sebze ve Meyveler: Sebze ve meyveler, az kalori ve lif nedeniyle kalbinize ödüldür. Kalp koruyucu, kan sulandırıcı ve damar koruyucu antioksidanlar içerirler. Günde 5-6 porsiyon önerilir.

 

Yağlar: İyi yağlar; zeytinyağı, kanola ve krill yağıdır. Doymuş ve trans yağların kolesterol içeriği yüksektir.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.