Kış Hastalıkları ve Çocuk

Kış mevsiminde çocuklarda nezle, grip, zatürre, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit, otit gibi hastalıkların görülme sıklığını artmaktadır. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okullarda hasta çocuklarla temasın artması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi ve bağışıklık sisteminin yetişkinlere göre daha hassas olması nedeniyle çocuklarda kış hastalıkları görülme sıklığı artmaktadır. Ancak, alabileceğiniz bazı önlemlerle çocuklarınızın yakalanabileceği enfeksiyonları azaltabilir, onları kış hastalıklarından koruyabilirsiniz.
Bu Önlemler Nelerdir?
Anne sütü, enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu ispatlanmış tek besindir. Anne sütü içerisindeki mikrop öldürücü ve bağışıklığı güçlendirici maddeler, bebeği enfeksiyonlardan korur. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin. İki yaşına kadar da emzirmeye devam edin.
Çocuğunuzun aşılarını doktorunuzun önerdiği program çerçevesinde yaptırın.
Grip aşısını sonbaharda yaptırın. İnfluenza aşısı, o senenin yeni aşısı ile her yıl kasım ayına kadar uygulanmalıdır. Aşı, grip komplikasyonlarının sık görüldüğü, bu hastalara hastalığı bulaştırma olasılığı yüksek olan kimselere, influenzadan korunmak isteyen 6 aylıktan büyük ve yumurta alerjisi olmayan herkese yapılabilir.
Astım, şeker, doğumsal kalp ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olan çocuklarınızın ilaçlarını doktorunuzun önerdiği doz ve şekilde kullanın. Rutin doktor kontrollerine götürün.
Erken doğmuş, doğumsal kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı olan bebeklere doktorunuzun önerileri doğrultusunda RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) enfeksiyonlarından koruyucuyu yaptırın.
Çocuklarınızı mevsim normallerine göre giydirin. Aşırı üşütmekten, terletmek ve kalın giysiler giydirmekten kaçının. Çok kalın giysilerle giydirmek, terlemeye bu da sonrasında vücudun soğumasına neden olur. Tek kat giydirmektense çok katlı giydirin. Hava ve ortam ısısına göre giysi sayısını artırıp azaltılabilirsiniz.
Çocuğunuzun her besin grubundan uygun miktarlarda almasını sağlayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen bir vücut, hastalıklara daha açık hale gelir. Proteinler vücudumuzun yapı taşlarıdır. Beslenmeden et, yumurta ve süt ürünlerini eksik etmeyin.
Uyku, zihinsel ve bedensel dinlenme için önemli bir faaliyettir. Yaş grubuna uygun uyku düzenini ve uygun miktarda uyumasını sağlayın. Uyku düzenine önem gösterilen bebekler, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir.
Kış hastalıklarından korunma yollarından biri de temizlik kurallarına dikkat etmektir. Çocuklara en az 20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretin, gün içinde gerekli olduğu zamanlarda yıkamasını sağlayın.
Oyuncaklar, birçok yere temas ettikleri için bunların temizlenmesi de çocuğun enfeksiyon kapmaması açısından önemlidir.
Yaşanan ortamın nemi iyi ayarlanmalıdır. Kuru hava, solunum yollarında bulunan ve mikropları yakalama fonksiyonu olan “silia” adı verilen tüycüklerin işlevini azaltır. Çocuğunuzun odasını nemlendirin.
Evde sigara içilmesi, çocukların sigara içilen ortamlarda bulunması enfeksiyonları arttırır.
Hasta çocukları okula/kreşe göndermeyin. Öğretmen, idareci ve diğer velilerle konuşarak tüm ailelerin aynı yöntemi izlemesini sağlayın.
Çocuklarınızın kirli havalı, kapalı ortamlarda uzun süre kalmamasını sağlayın. Odasını sık sık havalandırın. Enfeksiyon kaynağı açık hava ortamları değil, mikroplardır. Hasta olduğu bilinen veya öksürük, hapşırık gibi belirtileri olan kişilerle çocuğunuzun mümkün olduğunca temas etmemesini sağlayın.
Omega 3, A, C, D vitamini, çinko, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlev görmesini sağlayan maddelerdir. Çocuklarınızı bu besinlerden zengin beslemeye özen gösterin. Balık, bal, yeşil yapraklı sebzeleri, kırmızı-turuncu meyve ve sebzeleri mutlaka beslenmesine ekleyin.
Probiyotik kullanımının bazı hastalıkları azaltıcı etkisinin olduğu bilinmektedir. Kefir, yoğurt gibi probiyotik içeren besinleri sık tüketmek için çocukları özendirin. Normal sağlıklı vücut floramız için gerekli olan prebiyotikli gıdaları; muz, kırmızı meyveler, kuşkonmaz, sarımsak, buğday, yulaf, arpa (ve diğer tam tahıllar), keten tohumu, domates, yer elması, soğan, hindiba, baklagiller ve yeşil sebzeleri, kış boyunca sık tüketmesini sağlayın.
Bol sıvı tüketmek, yazın olduğu kadar kışın da önemlidir. Belli ölçüyü aşmamak kaydıyla bitki çaylarından çocuklarınıza verebilirsiniz.