Koronavirüs Korkusu Sigara Bıraktırıyor

Koronavirüs salgınının yarattığı korku ve endişe, yıllardır mücadele etmelerine rağmen bir türlü sigarayı bırakamayan pek çok kişi için motivasyon kaynağı oldu. Sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Deniz Atasever, Covid-19 muayenelerinde kişiler, sigarayı bırakmak için ne yapabileceklerini soruyor. Belirti gösterenler ise hasta olmadıkları anlaşılsa dahi kaygı nedeniyle sigarayı derhal bırakmak istiyor dedi.
MOTİVASYON KAYNAĞI OLDU
Koronavirüse bağlı akciğer hastalıkları ve solunum yetmezliğinin çoğaldığı dönemde, sigara kullanımının da hastalığın ağır geçirilmesine yol açması nedeniyle tedirgin olan birçok kişi, hastanelerin sigara bırakma polikliniklerine başvurmaya başladı. Sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Deniz Atasever, şöyle konuştu:
Özellikle bu dönem kişilerin sigarayla olan mücadelesinin arttığı bir dönem oldu. Entübe hasta dediğimiz solunum cihazına bağlanma durumu, özellikle altta yatan bir akciğer hastalığı varsa yani sigara içiciliğine bağlı KOAH söz konusuyla çok daha yüksek oranlarda görülüyor. Sigara kullanıcıları hastalığın ağır seyretmesinden çok korkuyor. Bu durum da onların sigarayı bırakma istekliliklerini artırdı. Bu nedenle sigarayı bırakmak isteyen kişi sayısı ve başvuruları arttı. Bize de bu anlamda çok ciddi talepler var. Covid-19 muayenelerinde kişiler sigarayı bırakmak için ne yapabileceklerini soruyorlar. Belirti gösterenler ise hasta olmadıkları anlaşılsa dahi kaygı nedeniyle sigarayı derhal bırakmak istiyor. Bizler de çeşitli metotları kendilerine öneriyoruz.
'TEDİRGİNLİK BİR ANLAMDA İŞE YARADI'
Salgının çok ciddi bir endişe ve kaygı ortamı yarattığını söyleyen Dr. Atasever, Sigara kullanan kişilerin korkuları katbekat arttı. Enfeksiyonu daha ağır geçireceklerini fark ettiler. Bu tedirginlik bir anlamda işe yaradı. Kişilerin sigara bırakmasında kaygı ve korku çok büyük bir tetikleyici ve bu süreci kolaylaştırıyor. Kaygı ve korku sebebiyle kişiler karar verebiliyor ve daha sonra mücadeleye başlıyorlar. Bizim genelde önerdiğimiz özel olarak mutlaka sigara bırakma polikliniklerinden destek almalarıdır. Kişisel çabalarla değil bir hekim kontrolünde sigara bırakma sürecine dahil olmaları gerekiyor diye konuştu.
'HASARLI AKCİĞERİN İYİLEŞMESİ ZOR'
Sigara kullanımının bu dönemde çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Atasever, Sigara içen bir akciğer ile sigara içmeyen bir akciğer arasında çok ciddi bir tedaviye yanıt farkı var. Covid-19 akciğer dokusunu ve bronşları tuttuğu için hasarlı bir akciğer varsa iyileşmesi çok daha zor oluyor. Sigara içmeyen bir kişinin hastalığı atlatması ile içen bir kişinin atlatması arasında hem zamansal hem de süreçte yaşadığı zorluklar anlamında çok ciddi farklılıklar var dedi.