Magnezyum

Magnezyum Eksikliği Sık Görülür Mü?
Yapılan çalışmalarda ülkelerin çoğunda bireylerin %75’inden fazlasının önerilen dozda günlük magnezyumu almadıkları gösterilmiştir. Türk toplumu da bu açıdan iyi durumda değildir.
Magnezyum Eksikliği Ne Gibi Belirtilere Yol Açar?
Magnezyum eksikliğinin erken dönem belirtileri arasında iştah kaybı, bulantı, kusma, halsizlik ve bitkinlik sayılabilir. Yine magnezyum eksikliği olan kisilerde vücutta uyuşma, sızlama, kas krampları, epilepsi benzeri nöbetler, kisilik değişiklikleri, kalp ritim bozuklukları ve kalp spazmı ortaya çıkabilir.
Ağır magnezyum eksikliği ise kan kalsiyumunda (hipokalsemi) ve potasyumunda (hipokalemi) düşmeye yol açabilir. Kan kalsiyum düzeyini ayarlayan paratiroit hormonun salınması için de magnezyuma ihtiyaç vardır ve eksikliğinde ellerde kasılma dahil kas spazmları sık olarak görülür.
Besinlerle Alım Azlığı Dışında Hangi Koşullar Magnezyum Eksikliğine Yol Açar?
Hipomagnezemi’ye yol açan olaylar arasında kötü kontrollü diyabet (şeker hastalığı), kronik malabsorbsiyona yol açan hastalıklar (Crohn hastalığı, Gluten enteropatisi ya da Çölyak hastalığı ve rejional enterit), ilaç kullanımı (diüretikler, antibiyotikler), alkolizm ve ileri yaş (yaş arttıkça magnezyum emilimi azalır) sayılabilir.
Magnezyum Eksikliği Nasıl Tanınır?
Magnezyumun vücuttaki dağılımından dolayı tanı koymak zorlaşabilir, çünkü magnezyum esas olarak hücre içi elementtir ve kan düzeyinin ölçülmesi vücudun magnezyum durumunu tam ve doğru olarak yansıtmayabilir. Bununla birlikte serum magnezyum düzeyinin 1.8-2.3 mg/dL’den aşağı olması magnezyum yetersizliğini işaret eder.
Magnezyumun Görevleri Nelerdir?
Magnezyum insan vücudunda 300’ün üzerindeki metabolik olayda rol oynar. Bunlar arasında protein sentezi, hücresel enerji üretimi ve depolanması, hücre büyümesi ve yeniden yapımı, DNA ve RNA sentezi ile mitokondrial zarların stabilizasyonunu sayılabilir. Ayrıca kemik metabolizması, sinir iletimi, kas kasılması, nöromusküler iletim, kas kasılması, vazomotor tonus ve kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunur. Bunların yanında glukoz ve insülin metabolizmasında da çok önemli rolü vardır.
Magnezyumdan Zengin Besin Kaynakları Nelerdir?
Yeşil yapraklı bitkiler içerdikleri klorofilin yapısında magnezyum olduğundan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca balık, badem, bakla ve tam tahıl, kakao, muz ve avokado da magnezyum bakımından oldukça zengindir.