Süt Dişleri de Bakım İster - Sağlık Rehberi - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Süt Dişleri de Bakım İster

Süt Dişleri de Bakım İster
Diş çürüğü; fermente edilebilen karbonhidratlara uzun süre maruz kalınmasına bağlı olarak bakteriyel biofilm tabakasının kompozisyon ve aktivitesinde ekolojik değişimin oluşması ve demineralizayon-remineralizasyon dengesinin zarar görmesi sonucunda oluşan bir hastalıktır.

Diş çürüğü; fermente edilebilen karbonhidratlara uzun süre maruz kalınmasına bağlı olarak bakteriyel biofilm tabakasının kompozisyon ve aktivitesinde ekolojik değişimin oluşması ve demineralizayon-remineralizasyon dengesinin zarar görmesi sonucunda oluşan bir hastalıktır. Diş çürüğü başlangıç aşamasında, dişin en dış tabakası olan mine düzeyindeyken önlenebilir bir lezyondur. Amerikan Dental Birliği (ADA) 2015 yılında Çürük Sınıflama Sistemi’ni yayınlamıştır. Bu sınıflamaya göre kavitasyon oluşmamış başlangıç çürük lezyonlarında, demineralizasyonun sonucu olarak diş yüzeyinde renk, parlaklık ve yapısal olarak değişiklikler meydana gelmektedir. Pit ve fissür örtücü uygulaması ile bu aşamada çürüğün ilerlemesi durdurulabilir.

 

Ebeveynlerde geçmişten bu yana oluşmuş yanlış bir algı “süt dişlerinin nasılsa düşeceği, bu nedenle tedavinin gereksiz olduğu” dur. Oysa süt dişlerinin çeşitli ve önem arz eden görevleri nedeniyle ağızda varlığının korunmasının gerekliliği net ve şarttır. Süt dişlerinin diğer bir görevi; kalıcı dişler sürene dek onların çeneler üzerindeki yerini tutmak ve sürerken kalıcı dişlere rehberlik etmektir.

 

 

Süt Dişlerinin Önemi Saymakla Bitmez

Çiğneme ve beslenmeyi sağlaması; süt dişlerinin görevlerinin başında gelmektedir. Çürük nedenli diş ağrısı sonucu yeterli beslenmenin olamaması halinde çocukta gelişim geriliğine dek uzayan problemler ortaya çıkabilmektedir. Diş çürüğünün, dişin en dış yüzeyindeki mine tabakasının altında yer alan dentin tabakasına ulaşması sonucu soğuk uyaranlara hassasiyet, kısa süreli, rahatsız edici ağrılar başlar. Çürük bakterilerinin, dişin en derininde yer alan, sinir ve damar paketlerinin yer aldığı pulpa dokusuna ulaşması halinde ise şiddetli ve uzayan ağrılar nedeniyle çocukta yeterli beslenememe ve düzenli uyuyamama gibi problemler ortaya çıkar ve yapılacak tedavi de daha komplike, çocuğu yoran bir hale dönüşür. Bu aşamada çocuğun tedaviye ikna olması ya da tedavinin düzgün bir şekilde devamlılığının sağlanması, başlangıç çürüklerine müdahale etmekten daha zordur. Süt dişlerinin diğer bir görevi; kalıcı dişler sürene dek onların çeneler üzerindeki yerini tutmak ve sürerken kalıcı dişlere rehberlik etmektir. Süt dişlerinin çürük ya da travma sonrası erken kaybı sonucu gerekli önlemler alınmazsa (yer tutucu yapılması) dişlerde boşluğa doğru kayma görülerek boşluğa sürecek olan kalıcı dişin yeri kaybedilir. Böylelikle diş dizilimi düzensizleşmeye başlar ve çiğneme rahat yapılamaz. Ağızda çürük bakterilerinin artması, diğer dişler için tehdit oluşturur ve yüksek çürük riskini ortaya çıkarır.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.