Tırnak Batması - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Tırnak Batması

Tırnak Batması
Tırnak batması tırnak üzerine olan darbe, tam oturmayan veya yüksek topuklu ayakkabı kullanımı, tırnakların doğru kesilmemesi sonucunda meydana gelebilir.

Tırnak batması tırnak üzerine olan darbe, tam oturmayan veya yüksek topuklu ayakkabı kullanımı, tırnakların doğru kesilmemesi sonucunda meydana gelebilir. Genetik faktörler ve ayakta aşırı terleme batmayı kolaylaştırır. Ayak tırnakta mantar hastalığının olması tırnağı kalınlaştırarak basıncı ve batmayı arttırabilir. Tırnak üzerine olan darbeler tırnak yapısında bozulmaya neden olarak tırnak batmasına zemin hazırlar.

 

Özellikle şeker hastalığı, tiroid bezi, kalp ve böbrek, damar hastalığı gibi bacaklarda şişliğe neden olan durumlara ve ayak tabanlarında his kaybı olan hastaların tırnak batması konusunda dikkatli olmaları gerekir. Ayak parmağının kesilmesine kadar gidebilecek olumsuz sonuçlara neden olduğu için bu hastalıklara sahip hastaların ayak bakımlarını ve kontrollerini düzenli yapmaları gerekmektedir.


Tırnak batmasında önce ağrı ve kızarıklık ortaya çıkar. Zamanında tedavi ve müdahale edilmez ise şişlik, o bölge çevresinde sulanma, enfeksiyonun eklenmesi ve daha ileri seviyede deri ile tırnak arasından kırmızı kabartılı şişliklerin oluşması ile karşılaşabiliriz.


Tırnak batması şikâyetiniz olduğu zaman hastalık ilerlemeden dermatoloğunuza başvurmanız gerekir. Tedavide en önemli nokta tırnağın parmağa olan basıncını azaltmaktır. Evde doktorunuza gelinceye buna yönelik bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Batan tırnak ile parmak arası batikon ile silindikten sonra o bölgeye pamuk koyulması ve günlük olarak pamuğun değiştirilmesi, diş ipinin batan yerden ve karşı tarafından geçirilerek tırnağın üst kısmından bağlanması ile batma geçici olarak hafifletilebilir.


Dermatoloğunuzun muayenesine göre antibiyotik hap, krem tedavisi verilebilir, işlemler yapılabilir. Hastalık ilerlemiş ise en etkili yöntem olan, tırnağı oluşturan matriks denilen kısmın batan tırnak bölümü ile birlikte alınıp bir daha tırnak çıkışını engelleyecek şekilde tahrip edilmesi işlemi uygulanabilir.


Tırnak Batmasını Önlemek İçin Öneriler

• Ayak tırnakları uygun bir şekilde kesilmelidir. Kalınlaşmış tırnaklarda bunu kolaylaştırmak için ayaklar ılık su içerisinde bir süre bekletilebilir. Tırnak 1-2 mm uzunluk bırakılarak tırnak makası ile küt şekilde kesilmelidir, asla yuvarlatılmamalıdır. 

• Ayaklar temiz ve kuru tutulmalıdır.

• Ayağa tam oturan ayakkabılar giyilmelidir. Eğer ikinci parmak birinci parmağınıza göre daha uzun ise onun uzunluğuna göre ayakkabı alınmalıdır.

• Tırnaklarda kalınlaşma var ise, mantar olasılığı açısından mutlaka dermatoloğunuza başvurulmalıdır.

• Futbol gibi ayak parmaklara darbenin gelebileceği sporlarda onları korumaya yönelik önlemler alınmalıdır.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.