Veremden Korunmanın 5 Yolu

Zamanında bireylere ve toplumlara büyük acılar yaşatmış verem vebasının belirtilerini kısaca açacak olursak:
• Uzun süre devam eden halsizlik
• İştahsızlık
• Kilo kaybı
• Sürekli hafif ateş ve geceleri terleme
• Sürekli öksürük ve kanlı balgam olarak sıralayabiliriz.
Halk arasında ince hastalık olarak anılan veremden korunma, modern tıbbın gelişimiyle beraber üretilen aşılarla birlikte oldukça yaygınlaşmış ve kolaylaşmıştır. Yine de veremden korunma sadece aşı üzerinden yürütülmemeli ve aşağıdaki seçeneklerin de denkleme dahil edildiği bütüncül bir yaklaşım tercih edilmelidir. En etkili yöntemler, sırasıyla:
Aşılama: Tüm yeni doğanlara ve bebeklere veremden korunmak için Bacillus Calmette-Guerin (BCG) aşısı verilmelidir. Aşı, çocuğun veremin etken organizmasına (Mycobacterium tuberculosis) karşı antikor geliştirmesini sağlar.
Bağışıklığınızı Yüksek Tutun: Çoğumuz verem basili ile temas geçmiş olsak da, çocukluğumuzda yapılan aşı ile hastalık vücudumuzda gelişim sağlayacak bir ortam bulamadı. Bununla birlikte, çocukken olduğumuz aşı ömür boyu koruma sağlayamaz. Bağışıklığı düşen bireylerde enfeksiyon riskinin arttığı gözlenen veremi önlemek için sağlıklı bir yaşam tarzı önemlidir. Beslenme programında taze meyve ve sebzelerin bulunması, öğünlerde karbonhidrat, protein ve katı yağ içeren yemeklerin olması önemli. Sigara içmekten ve alkol almaktan uzak durulması, düzenli bir egzersiz programına sahip olması olmazsa olmazlardan.
Hijyen, Hijyen ve Hijyen: Öksürürken ağzı kapatmak, halka açık yerlerde tükürmekten kaçınmak gibi temel hijyenik uygulamalar basit gözükse de çok önemli. Çünkü iyi bir hijyen kontrolü hastalığı önlemede önemli bir rol oynamakta. Bu nedenle, yemek yemeden önce ellerin istisnasız yıkanması gibi günlük kişisel hijyen uygulamaları büyük önem kazanıyor. Eğer ki sizde veya bir yakınınızda verem hastalığı olduğunu biliyorsanız, onlarla doğrudan temastan kaçının ve mümkünse koruyucu maske ve eldiven giyin.
Doğru Uzman, Doğru Tedavi: Verem nedenli kayıp sayısını azaltmak için erken teşhis ve tedavi kilit pozisyonundadır. Verem belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz derhal bir doktora gidin. Öksürük devam ediyorsa bir uzmana danışmak daha iyi.
İlaçlara Uyma: Kayıp sayısındaki artışın başlıca sebeplerinden biri, ilaca dirençli verem gelişimidir. Enfeksiyonlu olan insanlar aynı zamanda hastalığın taşıyıcılarıdır. Bu hastalar kendilerine yazılan reçeteye uymazlarsa, verem bakterilerine ilaçlara karşı direnç geliştirecek bir fırsat verirler. Bu yeni ve dirençli basiller havaya bulaştıklarında sağlıklı bireyler tarafından absorbe edilebilirler. Yani, eğer TB için tedavi alıyorsanız, hastalığın yayılmasının önlenmesinde önemli bir rol oynarsınız. Tek yapmanız gereken, öngörülen tedavi sürecini tamamlamanızdır. Böylelikle hem kendinizi hem de toplumu geçmişte insan ırkına oldukça büyük acılar yaşatmış bu tehlikeden korumada aktif rol almış olursunuz.
Unutmayın, verem kesinlikle başarıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır.