Yara Bakım ve Tedavisi - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Yara Bakım ve Tedavisi

Yara Bakım ve Tedavisi
Hastanemizde kronikleşen yaraların bakım ve tedavileri için özel bir birim kurduk. Başta diyabetik ayak denilen şeker hastalığına bağlı gelişen yaraların tedavisi ilgili branştan yara eğitimi almış hekim ve hemşireler tarafından gerçekleştiriliyor.

Kronik Yara Tedavisine Özel Birim
Hastanemizde kronikleşen yaraların bakım ve tedavileri için özel bir birim kurduk. Başta diyabetik ayak denilen şeker hastalığına bağlı gelişen yaraların tedavisi ilgili branştan yara eğitimi almış hekim ve hemşireler tarafından gerçekleştiriliyor. Özel bir Yara Bakım ve Tedavi Ünitesi, bu sorunla baş etmeye çalışan insanlar için çok önemli. Söyle ki;

 

Vücudumuz meydana gelen herhangi bir yarayı kendi kendine iyileştirecek şekilde kodlanmıştır. Ancak vücut çeşitli hastalıklar nedeniyle yaraları tedavi edemiyor. Birkaç haftada kendi kendine iyileşmeyen yaralar da kronikleşiyor. Kronik yara denildiğinde akla ilk şeker hastalarında görülen ve diyabete bağlı iyileşmesi çok uzun zaman alan ayak, parmak ve topuklarda oluşan yaralar geliyor. Gelişmiş ülkelerde diyabeti olan her altı hastadan birinde tüm yaşamları boyunca, ayaklarında ciddi sağlık problemleri oluşturan ve hayatı tehdit edebilen diyabetik ayak gelişme riski vardır. Gelişmekte olan ülkelerdeki ayak sorunları bundan çok daha fazladır. Çoğunlukla ciltte küçük, iyileşmeyen yara şeklinde başlayan ve derin dokuları da tahrip edebilen diyabetik ayak yaraları bazı hastalarda ayak, hatta bacak kaybına yol açabilmektedir. Tüm bunlar hayat kalitesinin bozulmasına, iş gücü kaybına, psikososyal travmaya ve sağlık bakım maliyetinin artmasına yol açmaktadır. Lezyonlar, bölgeden bölgeye, sosyoekonomik farklılıklara, ayak bakımı standartlarına ve kaliteli ayakkabı giyme gibi çok çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.

 

Ayrıca kan şekeri kontrolünün uygun şekilde yapılmaması, sigara içmek, damarlarda dolasım bozukluğu gibi durumlar diyabetik ayak gelişimini artıran risk faktörleri olarak kabul edilmektedir. Enfeksiyon, bu yaraların yarısından fazlasında karşılaşılan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Diyabetik ayak yarası ve enfeksiyonlarının tedavisi için yapılan harcamalar, kardiyovasküler ve nörolojik hastalıklara yapılan harcamalardan sonra üçüncü sırada yer almaktadır.

 

Diyabetik ayak yarası ve enfeksiyonları, hastanın ayak bakımının sağlanması ve diyabetinin kontrol altına alınmasıyla çoğu kez önlenebiliyor. Oluşmakta olan bir yaranın veya yara enfeksiyonunun erken dönemde saptanıp tedavi edilebilmesi kötü sonuçların ortaya çıkmasına engel olabilmektedir. Bu ciddi sorunla başa çıkabilmek için uygun tanı, etkin tedavi ve takiplerinin yapılabilmesi ve ayak korumasının sağlanabilmesi için profesyonel bir ekibe, donanımlı hastaneye ve multidisipliner yaklaşıma gereksinim vardır. Hastanemizde hizmete açtığımız Yara Bakım ve Tedavi Ünitemiz başta diyabetik ayak olmak üzere kronikleşen her çeşit yarayı iyileştirici uygulamalar yapıyoruz. Diyabetik ayak yarası öncelikle bu birimimizde hekim tarafından görülüyor. Gerekli durumlarda damar cerrahı, ortopedi ve plastik cerrah tarafından değerlendiriliyor, ardından şeker hastalığının kontrolü amacıyla dahiliye/endokrinoloji uzmanına yönlendiriliyor. Yara enfeksiyonu tespit edilen hastaların takip ve tedavisi de enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından yapılıyor.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.