Yüzmeyle Gelen Hastalıklar - Sağlık Rehberi - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane

Yüzmeyle Gelen Hastalıklar

Yüzmeyle Gelen Hastalıklar
Kaplıcalarda ya da havuzlarda yaşayan bakteriler vücudumuza buhar olarak nefes yolumuzla da bulaşabilmektedir.

İshal

Kişi su yuttuktan sonra, sudaki mikroba göre, enfekte olup ishale yakalanabilir. Cryptosporidiosis kısaca Crypto, havuz kaynaklı ishal salgınlarının en önemli nedenlerinden birisidir. Özellikle kalabalık havuzlarda riski yüksektir. Havuza girmeden önce ve girdikten sonra duş alınmasının en önemli sebebi bu hastalıktan korunmak amacıyladır. Eğer hastalık durumu sizde mevcut ise; diğer insanların sağlığını korumak için havuza girmemeniz şiddetle tavsiye edilmektedir. Su yoluyla bulaşan ishalli hastalıklar iki ile üç hafta arasında sürebilmektedir. Hatta bazen yaşamı tehdit eden boyutlarda dehidrasyon (sıvı kaybı) meydana gelebilir. Eğer ishal kanlı ise ya da beş günden fazla üşüme ya da ateş ile hastalık hali devam ediyorsa kısa zamanda bir doktora başvurunuz. İshalle birlikte çatlamış dudaklar, kızarmış cilt, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı veya günde en az dört kez idrar yapımı söz konusuysa kesinlikle tıbbi yardım alınmalıdır.


Ciltte Döküntü

Pseudomonas aeruginosa adlı, genellikle suda ve toprakta bulunan bakterinin teması sonucu ciltte tahriş ve döküntü meydana gelebilir. Bakımsız havuzlarda ve göllerde ortaya çıkma riski yüksektir. Ne kadar temiz görünürse görünsün, havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş almanız şiddetle tavsiye edilmektedir.


Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu

Sudaki bakteri ya da mantarın dış kulak kanalına yerleşmesi ve büyümesiyle ortaya çıkmaktadır. Yetişkinlere göre, çocuklarda daha yaygın görülen bu hastalık; kaşıntı, ağrı ve şişkinliğe neden olabilmektedir. Çoğunlukla antibiyotik ile tedavi edilen rahatsızlık için mutlaka uzman doktorunuza başvurunuz. Kendinizi dış kulak yolu enfeksiyonlarından korumak için sudan çıkar çıkmaz yumuşak havlu ile iyice kurulamanız önerilmektedir. Ayrıca daha pratik bir uygulama için de saç kurutma makinenizi kullanabilirsiniz.


Solunum problemleri

Kaplıcalarda ya da havuzlarda yaşayan bakteriler vücudumuza buhar olarak nefes yolumuzla da bulaşabilmektedir. Bu bakteriler akciğer enfeksiyonuna yol açarak Lejyoner Hastalığına sebep olabilir. Lejyoner Hastalığı; öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ateş, titreme ve kas ağrılarına neden olabilir. Erken teşhiste antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir bir hastalık olamsına rağmen bazı durumlarda ölümcül şekilde seyir etmektedir. Özellikle kronik akciğer hastalığı olan, zayıf bağışıklık sistemine sahip ya da 50 veya daha yaşlı kişiler için ciddi risk teşkil etmektedir. Bu durumdan şüphelendiğiniz takdirde mutlaka doktora danışmalısınız.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.