Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Meme kanseri, genellikle süt bezleri ve kanallarındaki hücrelerin kontrol dışı büyüyerek tümör oluşturması ile başlar. Tümörün bulunduğu dokunun etrafına yayılması veya vücudun diğer taraflarına sıçraması kötü huylu bir kanser ajanı olduğu anlamına gelir.
Neden?
Alkol ve sigara bağımlılığı, obezite, sedanter yaşam, bazı hormon tedavileri ve genetik faktörlerin meme kanseri riskini yükselttiği gözlemlenmiştir.
Belirtiler
Ne Yapılabilir?
Meme kanseri için risk faktörlerini bilmek ve erken tanı, hayat kurtarıcı ilk adımdır. Meme kanserinde erken tanıda bilinen etkin çözüm ise, kişilerin risk durumlarına göre belirlenmiş olan muayene ve tetkik protokollerini uygulamasıdır.
Meme kanserinin erken tanısı için rutin kontroller asla ihmal edilmemelidir. Erken tanı için 20 yaşını geçmiş her kadın ayda bir kez kendi kendine elle meme muayenesi yapmalı, 40 yaşını geçmiş her kadın ise her yıl düzenli olarak ultrasonografi, mamografi ve fiziki muayene yaptırmalıdır. Her kanserde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı, tedavi için hayati bir önem taşımaktadır.
Kent Sağlık Grubu Meme Sağlığı Merkezi’nde meme kanseri ve diğer meme hastalıklarının erken teşhisine yönelik ileri tarama yöntemleri kullanılır. Özellikle mamografi gibi taramalarda erken evredeki kitleler saptanabilmektedir. Bu nedenle tarama yöntemlerinin erken tanıda altın standart olduğunu unutmayınız.