
Ağrı Tipleri
Ağrı, vücutta bir uyarı sistemi olarak görev yapmaktadır. Hastamızın ağrısı, öncelikle hekimimiz tarafından değerlendirilmelidir. Her hasta, “ağrı eşiği” nedeniyle ağrıyı farklı derecelerde hissedebilmektedir. Ağrı, hastanın etkinliklerini de kısıtlar. Kronik ağrı, hastanın uzun süre hareket etmemesine ve buna bağlı olarak gücünü ve etkinliğini yitirmesine yol açmaktadır. Kronik ağrının tanısı, zor olduğu için tedavisi de zordur. Bu nedenle, hekimlerimizce bir takım çalışması olarak ele alınmaktadır. Hastanın hem tıbbi, hem fiziksel hem de emosyonel yönden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Tedavi Yöntemleri
• Analjezikler: “Analjezikler” diğer bir deyişle ağrı kesiciler, doğrudan ağrıyı önlemek amacıyla kullanılan ilaçlardır. Kullanılan analjezikleri başlıca üç ana gruba ayırmak mümkündür.
• Merkez sinir sisteminde ağrı algılanmasını değiştiren ilaçlar: Bu ilaçların prototipi morfindir. Bu grup ilaçlar daha çok iç organlardan kaynaklanan şiddetli ağrılarda, yanık ve doku tahribatı ile ortaya çıkan şiddetli ağrılarda ve kanser ağrılarında kullanılmaktadır.
• Kas iskelet sistemi ağrılarında kullanılan ilaçlar: Bu ilaçların prototipi aspirindir. Ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra ateş düşürücü ve inflamasyon giderici etkileri bulunmaktadır.
• Lokal anestezik ilaçlar: Sinir gövdesine lokal olarak uygulandıklarında bütün sinir liflerinde uyarının iletilmesini duraklatırlar. Diş hekimliği uygulamalarında sıklıkla kullanılan ilaçlardır.
Ağrı kesiciler morfin tipi, narkotiklere göre de sınıflanabilmekte ve “narkotik analjezikler” ve “non-narkotik analjezikler” olarak ayrılabilmektedir.