Depresyon ve Kilo Artışı - Beslenme ve Diyet - Tıbbi Birimlerimiz - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Depresyon ve Kilo Artışı

Stres Veya Depresyon KiloYapar Mı?

Stres, üzüntü, sıkıntı ve yalnızlık durumunda rahatlamak için aşırı yemek yiyen kişilerde bu durum, aşırı ve kontrolsüz beslenmeye bağlı kilo alımına neden olmaktadır. Bu kişiler, yemek yediklerinde psikolojik olarak rahatlayan kişilerdir ve çoğunlukla çikolata, tatlı, kuruyemiş ve şekerleme tercih etmektedir. Bir süre sonra bu şekilde beslenme, bir bağımlılık haline geldiğinden hızla kilo almaya başlarlar. Özellikle çikolatada bulunan maddeler, beyindeki “mutluluk hormonu” denen serotonini artırdığından, kişilerde rahatlama ve mutluluk gözlenmektedir.

 

beslenme

 

Bu kişilerin stres yönetimini öğrenmeleri, spor yapmaları, dışarı çıkıp yürümeleri, kendilerine zaman ayırmaları ve farklı uğraşılara yönelmeleri, yemek yeme isteğini azaltacaktır. Stresle başa çıkamayanların ayrıca bir psikolog veya psikiyatri uzmanından destek almaları önerilmektedir. Depresyon ve kilo alma, sıklıkla birlikte olan iki durumdur. Depresyon ilaçlarının bazıları kilo alımına da yol açtığı için zayıflamayı zorlaştırmaktadır. İnsana mutluluk veren serotonini artıran gıdalar karbonhidratlar olduğu için depresyondaki kişiler karbonhidratı azaltılmış diyetler yapmamalıdır. Bunun yerine posalı karbonhidratlar, tam tahıllar, kepekli makarna ve hububatlar tercih edilmelidir. Bu kişilerde kandaki şeker düzeyi, insülin ve tiroit hormonları ölçülmeli ve buna uygun tedaviler uygulanmalıdır. Kanda selenyum eksikliği varsa yerine konmalı ve Omega-3 alınmalıdır. Depresyondaki kişiler için egzersiz yararlıdır. Az ama sık yemek yenilmesi ve  ara öğünler eklenmesi çok faydalıdır. Depresyondaki kişilerin çoğunda hipoglisemi ve tiroit hormon bozukluğu saptanmıştır. Bu nedenle bu kişilerde şeker düşüklüğü olup olmadığı ve tiroit hastalığı araştırılmalıdır.

 

Kadınlar Belli Dönemlerde Daha Çok Kilo Alıyorlar Değil Mi?

Kadınlarda özellikle gebelik, emzirme ve menopoz dönemleri ile doğum kontrol hapı kullanımında kilo alımı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Doğum sayısı arttıkça alınan kilolarda da artma görülmektedir. Bu dönemlerde sağlıklı beslenme ve diyet ile egzersiz yapılmasında yarar vardır. Kilo alan bir kadının, doğum kontrol ilaçlarını kullanmaması daha doğrudur. Menopoz döneminde oluşan kilo alımı, “kadınlık hormonu” denilen östrojenin kanda azalmasıyla oluşmaktadır. Azalan östrojen hormonu, çeşitli mekanizmalarla metabolizmayı yavaşlatarak kilo artışına yol açmaktadır. Menopoz tedavisi için ilaç alınsa bile kandaki östrojen hormonu yeterli seviyede olmadığı için menopozdaki kadınlarda kilo vermek zorlaşmaktadır. Bu dönemde diyet, egzersiz ve bazı zayıflama ilaçları faydalı olabilmektedir. Ayrıca, menopoza girildikten sonra mutlaka açlık ve tokluk kan şekeri ile tiroit hormon tetkikleri yaptırılmalıdır.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 13 Eylül 2022 - 08:58