
Yaşam Koçluğu
Yaşam Koçu Kimdir?
Yaşam koçu; hayallerinizi planlarken ve gerçeklere dönüştürürken size ışık tutan, süreci ve etkisi kanıtlanmış tekniklerle size destek olan kişidir. Her değişim alanını yaşam koçuyla kolaylaştırabilirsiniz. Bazen bu değişim hayallere değil, sorun alanlarının düzeltilmesine odaklanır. Sorun alanlarınız değişip dönüştüğünde hayallerinize daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
Yaşam Koçluğunda Genel Olarak Hangi Yöntem Kullanılır?
Sağlıklı yaşam programında ağırlıklı olarak ADLER koçluk teknikleri kullanılmaktadır. Böylece kişilerde farkındalık oluşturulması hedeflemektedir. Bu farkındalığın kazandırılmasıyla birlikte yaşam koçu; kişinin zihinsel, bedensel ve ruhsal bütünlüğünün korunmasına, kendisine ve hayata bakış açısının değişmesine yardımcı olmaktadır. Amaç kişinin özgüveni artar ve yaşam tarzı değişikliği ile sağlıklı yaşam koşulları oluşur.
Yaşam Koçluğu ile Check-Up Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?
Yaklaşık 9 yıldır sağlık taramaları üzerinde çalışan Uzm. Dr. Demet Karadenizli, kişileri bedensel ve ruhsal hastalıklar için ele alıp, muayene edip ve sorun alanlarını test sonuçlarıyla değerlendirmektedir. Danışan kişinin sorunları hastalık boyutundaysa tedavi, değilse bulguları ortadan kaldıracak yaşam tarzı değişiklikleri önererek Kent Hastanesi bünyemizde Check-Up uygulamalarını farklılaştırmaktadır. Binlerce hasta değerlendirmesinden yola çıkarak; danışan hastaların henüz fark etmedikleri sorun alanları olduğu tespit edilmiştir. Bu gözlem ve değerlendirmeden yola çıkarak; “Bir değişim ihtiyacı varsa orda koçluğa gereksinim vardır.” düşüncesi ile Check-Up programımız Yaşam Koçluğu ile desteklenmektedir.
Yaşam Koçluğu ile Ne Amaçlanmaktadır ve Kişilere Ne Sunulmaktadır?
Check-Up Ünitemizde yapılan koçluk uygulamaları; kişilerin, farkındalığını artırmak ve bu aydınlanma anı ile ilgili değişim fırsatı sunmak amacıyla gerçekleşmektedir. Bazen kişinin değişim ihtiyacını fark etmesi yıllar alabilir. Tıbbi anlamda da buna benzer bir disiplinle hastalar değerlendirilmektedir. Kişinin farkında olmadığı sorunları ya da sorun alanlarını tespit ederek çözüm yolları kişiye sunulmaktadır. Örneğin; kolesterolü yüksek, yüksek tansiyon sahibi bir kişinin ailesindeki kalp hastaları göz önünde bulundurulursa, kişinin de kalp hastalığı riski oldukça yüksektir. Check-Up uygulamalarında bu durumu değiştirmek için yapılması gerekenler kişiye iletilmekte, bazen ilaç tedavisi uygulanmakta, bazen de sadece yaşam tarzı değişikliği önerilmektedir.
Koçlukta ise; kişiye doğrudan bir çözüm sunulmaz, kişinin doğru yolu bulması için ona ışık tutulmaktadır. Başka bir örnekten yola çıkacak olursak; kilo vermek isteyen bir kişinin değişim alanlarından biri kendini önceliklendirmek olabilir. Eğer kişi, etrafındaki insanların ihtiyaçların, isteklerine öncelik veriyorsa, egzersiz yapacak zamanı asla bulamayabilir, ya da karşısındakini kırmamak adı altında o pastayı reddedemeyebilir. Kişi eğer bu önem sırasının farkında değilse kilo verme sürecinde zorlanabilir ya da başarılı kilo veriminden sonra bile yeniden eski haline dönebilir.
Buradaki önemli soru şudur: Neyi değiştirmeniz gerektiğini bilmeden nasıl değiştirebilirsiniz?
Bunun gibi pek çok alanda yaşam koçu tarafından kişiye aynalama yapılmakta ve eğer kişi de bunu kabul ederse/onaylarsa tespit edilen değişim alanı için koçluk görüşmeleri başlatılmaktadır. Unutmayınız ki haftada yalnızca 45 dakikanızı ayırarak bu değişime siz de yelken açabilirsiniz.