
Çocuklarda Safra Kesesi ve Safra Yolu Hastalıkları
Çocukta safra kesesi hastalıkları iltihap ve enfeksiyon (kolesistit), safra taşları (kolelityazis) veya safra yollarının tıkanmasıdır (obstrüksiyon). Safra kesesinde safra atımını sağlayan gerekli hareketlerin olmaması (bilier diskinezi), safra kesesi içine doğru büyüyen dokular (safra kesesi polipleri) vardır.
Safra taşları erişkinlerdeki kadar sık olmasa da çocuklarda da görülür. Genellikle çocuklarda safra taşlarının belirgin bir nedeni yoktur. Bazı kalıtsal kan hastalıklarında (sferositoz ve orak hücre hastalığı gibi) görülebilir. Diğer risk faktörleri arasında obesite, aile öyküsü, alınan bazı ilaçlar sayılabilir.
Safra kesesindeki taş bulgu vermiyorsa izlenebilir. Bulgu veren taşlarda ameliyatla safra kesesinin alınmasıdır, bu ameliyata kolesistektomi denir. Kolesistektomi çok sık yapılan bir cerrahi işlemdir ve kolesistektomi yapılan hastaların yemekle ilgili herhangi bir sorunu olmaz. Çocuk normal beslenebilir. Karaciğerde üretilen safra depolanmadan doğrudan doğruya bağırsaklara geçer. Bir süre özellikle yağlı yiyeceklerden sonra yumuşak dışkılama görülebilir.
Çoğunlukla kapalı (laparoskopik) cerrahi yapılır. Büyük bir ameliyat kesisi yerine küçük kesilerden karın içine yerleştirilen kamera ve aletlerle ameliyat tamamlanır. Bazı durumlarda açık cerrahi yapmak veya kapalı cerrahiden açığa geçmek gereklidir. Özellikle daha önce karın içi ameliyat geçirmişse cerrahi açık olarak yapılabilir.