
Yenidoğan Sünneti
Günümüzde sünnet uygulamasının yaşı gittikçe yenidoğan dönemine doğru kaymaktadır.
Yenidoğan Sünnetinin Faydaları:
• Yara iyileşmesi daha hızlı olur
• İşlem sonrası ağrı kesiciye daha az ihtiyaç duyulur
• Lokal anestezi ile yapılır
• Pansuman gerektirmez
• Çocukta psikolojik sorunlara yol açmaz
Ameilyathanede steril koşullarda en güvenli şekilde yapılan sünnet işlemi de günübirlik olarak yapılmaktadır. Özellikle yenidoğan döneminde lokal anestezi ile yapılabilen sünnet işlemi sonrasında pansuman gerektirmemesi ve çocukta psikolojik sorunlara yol açmaması nedeniyle özellikle önerilmektedir.
Bebeklerin sünnet esnasında ağrı duymuyor oldukları kanısı yanlıştır. Bu nedenle sünnet öncesinde çok ince bir iğne ile operasyon bölgesine lokal anestezi yapmak şarttır. Uygun şekilde yapılan lokal anestezi uygulaması, bebeğin işlem süresince ve sonrasında birkaç saat boyunca ağrı duymamasını sağlar. Sünnet sonrası da çok yüksek oranda ağrı kesici ihtiyacı olmaz. Yenidoğan sünneti sonrasında kullanılması önerilen antiseptik kremler dışında pansuman yapmaya gerek yoktur. Sünnetten bir gün sonra bebekler yıkanabilir. Yenidoğan sünneti sadece çocuk cerrahisi uzmanları tarafından yapılması gereken özellikli operasyonlardır. Genellikle ehil olmayan ellerde yapılan sünnet sonrasında ortaya çıkabilen sorunlar; kanama, enfeksiyon, yetersiz sünnet nedeni ile yeniden sünnet derisinin daralması (sekonder fimozis) ve deri yapışıklıklarıdır.
Hipospadias (Peygamber Sünneti):
Halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias doğumsal bir anomalidir. Penis eğriliği de eşlik edebilir. Cerrahi tedavisi 6 ay ile 2 yaş arasında tamamlanmalıdır. Hipospadias ameliyatı da günübirlik olarak uygulanmakta, hastalar ameliyat sonrası birkaç saat sonra da evlerine gitmektedirler.