
Akne Tedavisi
Akne (Sivilce)
Genellikle, “ergenlik sivilcesi” adını alan akne, ergenlik çağındaki gençlerde görülür. Akne, yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili kronik bir deri hastalığıdır. Akne oluşumu, gençlerin en duyarlı dönemlerine rastladığı için psikolojik yönden rahatsızlıklara yol açar. Akne, yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Tıkanmaya neden olan tıkacın ucu sertleşerek siyahlaşır ve bu siyah noktalara tıp dilinde "komedon" adı verilir.
Belirtileri
Yüz, omuzlar, sırt ve göğüs bölgelerinde sertçe, siyah noktaların oluşumudur. Bu oluşumlar genellikle yüzde olur. Yağlı bir tıkaç olan komedonda çok sayıda akne basili vardır. Tepesi siyah noktacıklı olan bu komedonların sıkılması sonucu, akne basillerine diğer basiller de katılır ve aknenin bulunduğu yerde iltihaplı bir oluşum belirir.
Tedavisi
Saçlar ve yüz, sık sık ilaçlı sabunla yıkanıp temizlenmelidir. Aknelerin borakslı suyla temizlenmesi iyi sonuçlar verir. Diyetteki şekerli gıdaları mümkün olduğu kadar azaltmakta yarar vardır. Erinlik çağındaki akneler genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. Bu nedenle, aknelerin bulunduğu bölgelerin temiz tutulması yeterli bir tedavi yöntemidir. İnatçı vakalarda bir doktor tedavisi öngörülmelidir.
Yüzdeki ve Ciltteki Siyah Noktalar
Siyah noktalar, ergenlik sivilcelerinin ilk basamağıdır. Siyah noktaları çok olan kişilerde siyah noktalara yönelik soyucu kremlerin kullanıldığı bir tedavi uygulanır. Ancak ilaçlar, yaş ve siyah noktaların sayısı gibi faktörlere göre mutlaka dermatolog tarafından belirlenmelidir.