Tiroit Bezi - Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları - Tıbbi Birimlerimiz - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Tiroit Bezi

Tiroit, boynun ön tarafında, Adem elmasının alt kısmında yerleşik ve kelebek şeklinde 20-25 gr ağırlığında bir iç salgılı bezdir. Tiroit bezi, metabolizmayı düzenleyen hormonların vücuda salgılanmasını sağlar.

 

kent hastanesi alsancak bayraklı tıp merkezi endokrinoloji tiroid


Tiroit bezinin vücuttaki görevleri
Tiroit bezinin sağ ve sol olmak üzere 2 lobu ve bir de lobları bağlayan “isthmus” denilen köprü bölümü vardır. Kıvamı çok yumuşaktır. O denli yumuşaktır ki normal muayenede kolay fark edilemez. Tiroit bezi, tiroit hormonu salgılamaktadır. Tiroit hormonu, vücudumuzda büyüme, gelişme, enerji oluşumu ve enerji kullanımı, vücut ısısının sağlanması ve devamlılığı, her türlü metabolizma, diğer hormonların ve enzimlerin normal işlevleri için olmazsa olmazlardandır. Büyüme ve gelişmede önemlidir. Tiroit eksikliğinde gelişme geriliği, hatta cücelik görülebilmektedir. Enerji oluşumunda etkilidir. Tiroit hormon eksikliğinde hareketler yavaşlamış, kişinin enerjisi düşmüştür. Adeta yavaş çekim veya kış uykusunda gibidir.

 

Vücut ısısının oluşumunda önemlidir. Ağır tiroit hormon yetmezliklerinde vücut ısısı düşmektedir. Soğuğa tahammül azalmaktadır.  Metabolizmanın yeterince aktif olmasında önemlidir. Tiroit hormon eksikliğinde vücutta her türlü yapım ve yıkım faaliyetleri yavaşlar. Örneğin; kolesterol emilimi ve vücutta yapımı azalır, ancak yıkımı çok daha azalacağından kanda kolesterol yükselir. Bu nedenle tiroid yetmezliklerinde kanda kolesterol yüksek seviyede bulunur. 


Tiroit hormon eksikliğinde diğer hormonlarımızın ve enzimlerimizin yeterince etkili olamadıkları görülmektedir. Bunlara bağlı da çeşitli şikayet ve bulgular ortaya çıkabilir. 

 

Tiroit hormon eksikliği; çabuk yorulma, kas krampları, uyuma isteği, ciltte kuruluk, saç dökülmesi, kabızlık, adet düzensizliği, kilo almaya yatkınlık, kilo vermede zorluk yapabilir. Hafif tiroid hormon eksikliğinde bulgular da hafif olabilir, tüm bulgular çıkmayabilir.

 

Tiroit hormonlarının vücutta tüm doku ve organlar üzerine etkisi vardır. Bu nedenle tiroit hormon eksikliği ya da fazlalığı olması durumunda farklı organ sistemlerinden şikayetiniz olabilir. Bu şikayetlerin düzeyi ise bireysel farklılık gösterebilir. Bunun yanında tiroit hastalıklarının gebelerde takibi özellik arzeder. Tiroit bezini korumak için mutlaka ve sadece iyotlu tuz kullanılmalıdır. Endokrinoloğunuzun önerdiği sıklıkla takiplerinizi yaptırınız.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 15 Nisan 2022 - 10:39