Ergonomi - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon - Tıbbi Birimlerimiz - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Ergonomi

Ergonomi, daha önce “kişinin işe uyumu” için gerekli düzenlemeler iken, artık bugün “kişinin işe, işin de kişiye uyumu” olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla ergonomi kurallarına uymak, artık her zamankinden daha önemlidir. Çoğunlukla yapılan iş azaltılamayacağına göre; yumuşak doku zedelenmesini önlemek için vücudun en az zedelenecek şekilde işe adapte edilmesi ve ergonomi kurallarına uyulması önemlidir.

 

Ergonomik Bir Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Ergonomik bir çalışma ortamı için; koltuk, monitör ve klavyenin yeri, çalışma anındaki  bakış  pozisyonu, ayak ve kolun konumu önemlidir. Çalışırken, en uzun zaman otururken harcanır. Oturma, bel içi basıncın en fazla olduğu pozisyonlardan birisidir. Otururken, belin nötral şeklini korumalı, beli destekleyecek koltuklar kullanılmalıdır. Uygun bir koltuk; beli, sırtı, bacakları ve kolları desteklemelidir. Sırt desteği, 100-110° açılanmaya izin vermeli, oturma kısmı yükseklik ayarlı ve bacaklarda daha az kontak sağlayacak şekilde konkav yüzeyli olmalıdır. Koltuk ve masa, yapılan işe, çalışanın vücut yapısına ve boyuna uygun yükseklikte olmalıdır. Masanın, dirsek yüksekliğinin hizasında olması uygundur. 

 

kent sağlık grubu bayraklı alsancak fizik tedavi

 

Oturuş pozisyonu, sık sık değiştirilmelidir. Uzun süreler aynı pozisyonda oturmak; anatomik sorunlara, şekil bozukluklarına ve ortopedik hastalıklara yol açabilir. Bu açıdan 40 dakikadan daha fazla aynı pozisyonda sabit oturulmaması gerekir. Bilgisayara yanlış bakış açısı, mesafe, oturma bozukluğu ve uzun süre aynı konumda durmak da baş, boyun, sırt, bel ve omuz bölgesi ağrılarına, hareketlerde tutukluğa, erken yorulmaya ve krampa neden olur.

 

Sırt, bacaklar ve dizler arasında dik açılı bir oturuş sağlanmalıdır. Bu şekilde iskelet ve kas sisteminde oluşabilecek rahatsızlıklar önlenmiş olur. 

 

Başın geriye doğru tutulmaması gerekir. Aksi halde boyun kaslarında yorulma ve kireçlenme gibi sorunlar oluşur. Sırt, dümdüz geriye yaslanmalı ve monitöre doğru bakılmalıdır. Eğer aşağı veya yukarı bakılıyorsa, koltuğun ekranla aynı düzlemde olmasına özen gösterilmelidir. Bu şekilde duruş da düzelecektir.

 

Bilekler, dirseklerden biraz daha aşağıda olmalıdır. Böylece “karpal tünel sendromu” önlenmiş olunur. Klavye kullanımı veya masa başında yanlış pozisyonda çalışmak, kamburluğa neden olabilir. Otururken dik durmaya özen gösterilmelidir. 

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 18 Nisan 2022 - 15:04