
Fizik Tedavi Yöntemleri
Fizik tedavi kapsamında sıklıkla yararlanılan tedavi yöntemleri; egzersiz, ısı (sıcak tedavisi), soğuk tedavisi, masaj ve elektrik akımı, hidroterapidir.
Egzersiz
Fizik tedavide en sık uygulanan tedavi şeklidir. Eklemdeki hareket seviyesi artırılır ya da kasların kasılıp gevşemesi sağlanır. Kasların güçlenmesi gerekiyorsa hastaların aktif egzersizler ile kaslarını çalıştırmaları gerekir. Egzersiz tedavisi, genellikle eklem hareketini kısıtlayan durumlarda, felçlerde, soluk alma bozukluklarında kullanılır. Hareketler, fizik tedavi uzmanı kontrolünde egzersiz cihazlarıyla hastaya yaptırılır. Bu yönde bilgilendirilen ve eğitilen hastalar düzenli olarak kendi başlarına doktorun önerdiği hareketleri yapabilirler.
Isı (Sıcak Tedavisi)
Genellikle tedavi edilen bölgede ağrıyı azaltıcı ve dolaşımı düzenleyici etkisi nedeniyle ısı kullanılır. Kan akımını, sinir iletim hızını, tendon ve kolajenin uzama kabiliyetini artırır. Eklemlerdeki sertliği ve ağrıları azaltır. Kısa dalgalı radyasyon, diatermi akımları, infrared lambalar, ultrason dalgaları, sıcak nemli kompresler, sıcak su, erimiş parafin mumu aracılığıyla ısı uygulanır.
Soğuk Tedavisi
Soğuk tedavisi; ödemi, ağrıyı ve kas tonusunu azaltmak, kas spazmını çözmek amacıyla kullanılır.
Masaj
Dolaşımı düzenlemek, ağrıyı veya kas spazmını azaltmak amacıyla masajdan yararlanılır. Masaj daha çok eller, bazen de mekanik cihazlar veya girdaplı su ile uygulanır.
Lazer
Fizik tedavide düşük yoğunluklu ve ısıtıcı etkisi bulunmayan lazer; genellikle dolaşımı hızlandırmak, kolajen sentezini artırmak ve doku iyileşmesini hızlandırmak amacıyla kullanılır.
Ultrason
Kas, tendon ve kemik gibi derin dokularda ısınmayı sağlamak ve böylece ödemli dokularda ödemi azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla kullanılır. Ayrıca ultrason, dokulardaki sıvının hareketini sağlayan mikromasaj etkisi de oluşturur.
Hidroterapi
Egzersiz için uygun hidroterapi ortamında ödem tedavisi ve egzersiz amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Elektrik Akımları
Kaslara uygulanan düşük akımlar ile kasılma sağlanabilir. Zayıflamış kasların alıştırılması ve sinirlerin sağlam olup olmadığının belirlenmesinde yararlanılır.
Aralıklı Pnömatik Kompresyon Tedavisi
Kan dolaşımını düzenlemek, ödem ve lenfödem tedavisi amacıyla uygulanır.
Traksiyon
Çekme kuvvetiyle yumuşak dokuların gerilmesi ve eklem yüzeyleriyle kemik yapılarının birbirinden ayrılması amacıyla kullanılır. Genellikle omurga rahatsızlıkları ve fıtık tedavisinde yararlanılır. Ancak; kemik erimesi, kireçlenmeye bağlı bel fıtığı, omurgada kırık, omurilik basısı, enfeksiyon ve tümör varsa uygulanmaz.