Gamma Knife Merkezi - Tıbbi Birimlerimiz - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 4 dakikada okuyabilirsiniz.

Klinik Tanıtımı

Tedaviye uygun olan beyin tümörlerinde ameliyatsız ışın tedavisi olan Gamma Knife, Kent Onkoloji Merkezi’nde hizmetinizde.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı Gamma Knife Cerrahisinden ücret alınmamaktadır.


Gamma Knife Cerrahisi Nedir?

Gamma Knife Cerrahisi, beyindeki seçilmiş hedefleri tedavi etmek için kullanılan en gelişmiş teknolojik yöntemlerden biridir. Leksell Gamma Knife gerçek anlamı gibi bir bıçak değildir. Doktor, kafada herhangi bir kesi açmaz. Bunun yerine, çok net bir şekilde odaklanmış radyasyon ışınları beyindeki tedavi bölgesine yönlendirilir. Gamma Knife Cerrahisi her yıl 70.000'den fazla hasta için güvenli ve etkili bir tedavi sunar. Kolay uygulanabilen, basit ve ağrısız bir tedavi yöntemidir. Gamma Knife Cerrahisi, girişimsel olmayan kansız bir tedavi yöntemdir. Kullanılan radyasyon kaynağına “Cobalt” denir. Radyasyonun şekli ve dozu, çevresindeki sağlıklı dokuya zarar vermeden, sadece hedef hacme zarar vermek üzere optimize edilir.

 

gamma knife kent hastanesi onkoloji

 

Gamma Knife Cerrahisi,  nörolojik hastalıklar için kansız yapılan cerrahi bir işlemdir. İşlemin gerçekleştirilmesi için kafa tasının açılmasına gerek yoktur. Hasta bir seansta tedavi edilir ve tedaviden kısa bir süre sonra taburcu edilerek normal yaşamına dönebilir. Beyindeki derin yerleşimli çok küçük hedeflerin tedavisini kolaylaştıran bir yöntemdir. Radyoaktif ışınlar, beyindeki hedefe son derece yüksek hassasiyetle ve sağlıklı dokuya zarar vermeden odaklanır.   

 

Tedaviden Önce

Tedaviden önce doktorunuz size sürecin tümü hakkında bilgi verecektir. Gamma Knife Cerrahisi saçınızın kesilmesini veya tıraş edilmesini gerektirmez. Bir sonraki adım, kafa çerçevesinin takılması işlemidir. 

 

Güvence Doğruluğu 

Gamma Knife Cerrahisinde en önemli unsur stereotaktik kafa çerçevesidir. Çerçeve, doktorunuzun beyninizde tedavi edilecek hedefi doğru şekilde belirlemesini sağlar. Kafanıza dört pim ile tutturulmuş olan bu hafif çerçeve, radyasyon ışınlarının hedefe hassasiyetle yönlendirilebilmesini sağlar. Çerçeve ayrıca, görüntüleme ve tedavi işlemleri sırasında başınızın hareket etmesini önler. Kafada pim girişlerinin olacağı yerlere lokal anestezi uygulanır.  

 

Hedef Yerleştirme  

Kafa çerçevesi yerleştirildikten sonra manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (CT) veya anjiyografi gibi görüntüleme işlemlerine geçilir. Hedefin beyindeki tam boyutunu, şeklini ve konumunu belirlemek için görüntüleme gereklidir. Görüntüleme sırasında, tedavi planı için görüntüler üzerinde referans noktaları sağlamak için kafa çerçevesine bir koordinat kutusu yerleştirilir. Görüntüleme sonrasında, koordinat kutusu kaldırılır. 

 

Tedavi Planı  

Görüntüleme işlemleri tamamlandıktan sonra doktorunuz kesin ve doğru bir tedavi planı hazırlarken dinlenebilirsiniz. Her tedavi planı benzersizdir; her hastanın planı medikal özelliklerine göre bireysel olarak tasarlanır. Doktor, çoğunlukla ekipteki diğer uzmanlarla birlikte, planı özel olarak tasarlanmış bir bilgisayarda yapar ve tedavinin nasıl gerçekleşeceğini belirler.

 

Tedavi

Tedavi planınız tamamlandıktan sonra, gerçek tedavi başlar. Tedavi masasına uzanılır ve hastanın kafasına sabitlenen kafa çerçevesi tedavi masasının başına sabitlenir. İşlem sırasında uyanık olacaksınız ve bir ses - video bağlantısı yoluyla doktorunuz veya hemşireniz ile iletişim kurabileceksiniz. Tedavi başladığında, tedavi masası ünitenin kubbe şeklindeki bölümüne doğru hareket edecektir. Tedavi sessiz ve tamamen ağrısızdır. Tedavi sırasında genellikle müzik dinleyebilirsiniz. Ekip her zaman tedavi sürecini dışarıdan takip edecektir. Tedavi, hedeflerin boyutuna ve şekline bağlı olarak 15 dakika ila bir saatten fazla sürebilir.

 

Tedavi Sonrası  

Tedaviniz tamamlandığında, kafa çerçevesi çıkarılacaktır. Bazı hastalar, baş çerçevesinin pim giriş yerlerinde hafif bir baş ağrısı veya küçük bir şişlik hissederler, ancak çoğu hasta bu konuda şikâyette bulunmaz. Doktorunuz, gözlem için bir gece kalmanızı isteyip istemediği ya da hemen evinize gidebileceğiniz konusunda sizi bilgilendirecektir. Her iki durumda da normal rutinlerinize bir gün içinde dönebilirsiniz. 

 

Tedavi Sonrasında Ne Olur?  

Tedavinizin etkileri zamanla ortaya çıkacaktır. Radyasyon tedavisi, tümörlerin veya işlevsiz dokunun büyümesini durduracak şekilde tasarlanmıştır; bu, etkinin haftalar veya aylar sonra görüleceği anlamına gelir. Hastalığın tedavi sonrası takibi için MRI, BT veya anjiyografi görüntülerini değerlendirmek üzere doktorunuz sizinle irtibatta kalacaktır.    

 

Daha Fazla Bilgiyi Nerede Bulabilirim?  

Doktorunuzdan tanınızla ilgili web sitelerini isteyin. Herhangi bir sorunuz olursa daima doktorunuza danışın. 

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 22 Temmuz 2022 - 10:51