
EBUS Bronkoskopi
EBUS; akciğer kanseri, tüberküloz, enfeksiyon hastalıkları, lenfoma gibi birçok hastalığın teşhisinde kullanılan bir bronkoskopi yöntemidir. Hava yollarına komşu kitlelerin gelişmiş görüntülenme yöntemi olan EBUS; anestezi altında, ağız yoluyla bronşların içine girilerek uygulanır. İşlem, 15-30 dakika sürmektedir. Akciğer kanseri, lenfoma, sarkoidoz ve lenf bezi tüberkülozu başta olmak üzere pek çok hastalıkta kesin tanıyı kolaylaştırmaktadır.
EBUS, özel iğnesi sayesinde özellikle göğüs boşluğu içerisinde normal bronkoskopi yöntemi ile ulaşılamayan bölgelerdeki büyümüş lenf bezlerinin ya da merkezi havayollarına komşu lezyonların içine girebilmeye olanak sağlar. Biyopsi yapılmak istenen lenf bezi veya tümör kitlesi ultrasonografi ile görüldükten sonra lenf bezi ya da kitleden parça alınabilmektedir.
Yöntemin hastaya sağladığı diğer bir avantaj ise, kan damarlarının ultrasonografi ile görüntülenmesi sayesinde damar yaralanması riskinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu yöntem, özellikle göğüs boşluğu içerisindeki büyümüş lenf bezlerinin tanısında, konvansiyonel yöntemlerle ulaşılamayan tümörlerin tanısı ve evrelemesi ile tedavi kararında; sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıkların tanısında, büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların saptanmasında başarı ile kullanılabilmektedir.