Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) - Göz Hastalıkları - Tıbbi Birimlerimiz - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 4 dakikada okuyabilirsiniz.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Göz kapağı estetiği; göz kapağına, daha estetik bir görünüm kazandırmak ve/veya daha fonksiyonel çalışmasını sağlamak amacıyla uygulanan elektif bir cerrahidir. Bu cerrahide göz kapağındaki fazla cildin yanı sıra gerekli olgularda orbita yağ dokusu veya orbikularis kasın bir kısmı çıkarılmaktadır. Blefaroplasti sıklıkla daha kozmetik bir görünüm kazandırmak amacıyla uygulanmaktadır ve dünyada en çok uygulanan estetik cerrahilerinden biridir.

 

Blefaroplasti sonrası hastalarda üst görme alanında açılma, kontrast duyarlılıkta artış, görme keskinliğinde artma ve astigmatta da düzelme olabilir. Başarılı bir blefaroplasti için hastaları ameliyat öncesi iyi muayene edilmesi, beklentilerinin iyi sorgulanması, iyi bir cerrahi teknik kullanılması ve oluşabilecek komplikasyonlar hakkında hastalara bilgi verilmesi önemlidir.

 

Göz kapağı estetiği daha çok 35 yaş üstü bireyler tarafından yaptırılmaktadır. Çünkü göz kapaklarında yaşlanma belirtileri sıklıkla bu yaşlardan sonra görülmeye başlar. Fakat medikal olarak ihtiyacı olan herkesin her yaşta yaptırması mümkündür. Ameliyat göz kapaklarında devam eden yaşlanmayı durduramaz; fakat 5 -10 sene kadar etkisini sürdürür. Ameliyat sonrası kişideki yorgun yüz ifadesi yerini canlı ve dingin bir görünüme bırakır.

 

Göz hastalıkları

 

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli? 
Ameliyat sırasında kanama eğilimini arttırma riski nedeniyle aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların eğer klinik durumu müsaitse işlemden en az 10-15 gün önce kullanımı bırakılmalıdır. Yara iyileşmesini geciktirdiği için sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımına da aynı şekilde 2-3 hafta önce son verilmelidir. Beklenmeyen etkilere yol açabileceği için bitkisel takviye edici ürünler de bu süreçte alınmamalıdır.

 

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti ) ameliyatı aşağıdaki aşamalardan oluşur;

• Her iki göz kapağına işaretleme yapıldıktan sonra lokal anestezi uygulanır.
• Üst göz kapağındaki fazla deri ameliyattan sonra iz bırakmayacak şekilde planlanan yerlerden kesilerek çıkarılır.
• Kas dokusunda fazlalık veya zayıflık varsa fazla kısmı çıkarılır.
• Kas ve bağ dokusu altındaki sarkmış yağ yastıkçıklarının fazlası çıkartılır.
• Bağ dokusu ve kas sağlamlaştırılarak onarılır.
• İzin tamamı üst göz kapağı katlantısına saklanacak şekilde deri estetik olarak dikilir.
• Alt göz kapağı derisi iz hiç belli olamayacak şekilde kirpik köklerinin hemen altından kesilerek açılır.
• Kas dokusunda fazlalık veya zayıflık varsa fazla kısmı çıkarılır.
• Kas ve bağ dokusu altındaki sarkmış yağ yastıkçıklarının fazlası çıkartılır.
• Bağ dokusu ve kas sağlamlaştırılarak onarılır.
• Deri fazlası tespit edilir ve kesilerek çıkarılır.
• Alt göz kapağı derisi iz bırakmayacak şekilde dikilir. 
 

 

Ameliyattan Sonra Sizi Ne Bekler?
Bu küçük sayılacak bir ameliyat olmasına rağmen göz kapakları çok kolay şişer. Bu yüzden bir hafta kadar sosyal faaliyetlerinizi organize edin. Bu ağrılı bir ameliyat değil. Hastanede yatmanıza gerek yok. Gözleriniz de ameliyattan sonra açık olacak. Sadece göz kapaklarında ince bantlar olacak. Ameliyattan sonra göz kapaklarında iz kalır. Ancak bu iz çok iyi gizlendiği için fark edilmez. Ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek ödem ve kanamayı azaltmak amacıyla ilk 3 gün buz kompresi uygulanması fayda sağlar. Ameliyat sonrasında göz damlaları ile birlikte antibiyotik, ağrı kesici, ödem azaltıcı gibi ilaçlar doktorunuz tarafından size reçete edilecektir.

 

Estetik göz kapağı ameliyatı sonrasındaki ilk haftada göz kuruluğuna neden olabilecek kitap okuma, bilgisayar kullanma, televizyon seyretme gibi aktivitelerden kaçınmalısınız. İlk haftanın sonunda normal aktivitelerinizi yapabilecek kadar iyi hissedersiniz ancak ağır egzersiz ve aktivitelerden dört hafta boyunca kaçınmalısınız. Kesi yerinde skar oluşumunu en aza indirmek için de direkt güneş ışığından korunmalısınız

 

Operasyona Genel Bakış

Anestezi Şekli: Lokal ya da hastanın iğne veya ameliyat korkusu sebebi ile genel anestezi de tercih edilebilir

Ameliyat Nerede Yapılmalı: Steril şartlarda ve bir hastane ameliyathanesinde

Ameliyat Süresi: Üst kapak 1 , alt kapak 1,5 saat 

Hastanede Yatış Süresi: Aynı gün taburcu olunabilir

Ameliyat Sonrası Ağrı: Birkaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur

Şişme, Morarma: 3–7 gün arasında, orta, bazen ileri derecede

Pansuman: Dikişler alınana kadar pansuman yapılmıyor

Dikişler: 6. veya 7. gün alınır

Ne Zaman İşe Dönülebilir: 3–7 gün

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 16 Haziran 2022 - 08:44