
Tetkikler
Kent Sağlık Grubumuzun kalp ve damar hastalıklarına tanı koyma işleminde yararlandığı muayene ve tetkikler aşağıdaki gibidir.
EKG
Kalbin elektriksel sisteminin durumunu, ne kadar hızda attığını, ritm bozukluğu olup olmadığını, daha önceden ya da o anda kriz geçirilip geçirilmediğini gösterir. Dinlenme anında çekilen EKG’de damar tıkanıklığı tanısı koyma şansı düşüktür. (%40 tan az oranda fayda sağlar.) 24 saat kayıt yapan EKG cihazına “Holter EKG” denir. Holter EKG, ne zaman gelip geçeceği belli olmayan ritim bozuklukları ve bayılma nedenlerinin araştırılmasında kullanılmaktadır.
Efor Testi
Hastalarda dinlenme anında EKG normal ise; ilaçla, koşturarak ya da bisiklete bindirerek kalbin zorlandığı durumlarda hastalık bulgusu oluşup oluşmayacağı ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Ancak bu test sonucu, her zaman “hastalık var” anlamına gelmez. Buna “yalancı pozitiflik” denir. Bu duruma özellikle 30-40 yaş arası kadın hastalarda sıklıkla rastlanmaktadır. Testin normal çıkması da kalpte hiçbir problem ortaya çıkmayacağının garantisini vermez.
Ekokardiyografi
Ekokardiyografi, kalbin ultrasonudur. Kalp çalışırken, ağrısız kansız bir şekilde kapaklarda darlık ya da kaçak olup olmadığı, varsa ciddi olup olmadığı, kalpte delik olup olmadığı ve kalbin kasılması dolaylı olarak kalp damarlarının durumu görüntülenmektedir. Bazı durumlarda (kalpte delik arama, kalbin içinde pıhtı şüphesi ya da normal ekonun yetersiz görüntü verdiği durumlar gibi) özel bir görüntüleyici uçla (prob) ekokardiyografi yapılmaktadır. Buna “transözefagiyal ekokardiyografi” denir. Bu tetkik, normal ekokardiyografiden çok daha kaliteli görüntü sağlanmaktadır.
Sintigrafi
Burada sadece canlı kalp hücrelerinin kullanabileceği zararsız miktarda radyasyon yayan maddeler kullanılarak, kalp kasının canlılık durumu ve damarlarda darlık olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bu test, kalbin kanlanması ile direkt ilişkilidir. Kalbi ya egzersiz ya da çeşitli ilaçlarla zorladıktan sonra radyoaktif madde kana verilmektedir. Kalp damarları normal ise bu madde hücrelere eşit sürede ulaşır ve alınan görüntülerde kalbin her tarafı aynı anda boyanır. Eğer 3 kalp damarından herhangi biri veya ikisinde daralma ya da tıkanma varsa bu damarın beslediği alana yeterli kan, dolayısıyla radyoaktif madde gidemeyeceği için bu kısım alınan görüntülerde daha geç boyanır ya da hiç boyanmaz.
Anjiografi
Anjiografi, diğer adıyla “koroner anjiografi”, bacak ya da kol atardamarından kalbe ulaşmak ve normal filmde görünmeyen kalp damarlarını görünür hale getirip hareketli filmini çekmektir. Anjio, öncekiler gibi sadece bir tetkiktir, kalbe herhangi bir müdahale yapılmamaktadır. Burada damar tıkanıklığı olup olmadığı kesin olarak saptamaktadır.
Koroner Anjio Bilgisayarlı Tomografi (Multislice BT, Kansız Anjio)
Diğer yöntemlerden farklı olarak bu yöntemde, hastanın koluna takılan serum iğnesi ile otomatik bir alet kullanılarak hastaya opak madde (bu madde, damarı filmde görünür hale getirir) verilir. Alınan görüntüler, bilgisayar aracılığı ile 3 boyutlu hale getirilip değerlendirilmektedir. Bu işlem, çok gelişmiş özel bir bilgisayarlı tomografi ile radyoloji uzmanlarınca yapılmaktadır. Hastanın nefesini tutabileceği bir süre içinde (yaklaşık 20 saniye) tetkik yapılmaktadır. Yatış gerektirmemesi ve çok kısa sürede yapılabilmesi, en büyük avantajıdır. Ancak bu işlemin sağlıklı yapılabilmesi için kalp atışlarının hızlı olmaması, dakikada 60 civarı olması istenir. Yüksek kalp hızlarında tetkik kalitesi düşmektedir. Burada bir problem saptanırsa, koroner anjiografi istenebilir.