İşitme Kayıpları ve İşitme Testleri - Kulak Burun Boğaz - Tıbbi Birimlerimiz - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

İşitme Kayıpları ve İşitme Testleri

Konuşma gelişimi için işitmek gerekir. Anne karnında annenin kalp atışlarının duyulmasıyla başlayan işitme süreci, doğa ve yaşamdaki diğer seslerin duyulup, tanınmasıyla sürer ve duyulanların yinelenmesiyle konuşma öğrenilir. Türkiye'de dünyaya gelen her 1000 bebekten 3’ü işitme kayıplı olarak doğmaktadır. Tedbir alınmayan işitme kayıpları, çocukların konuşmalarında gecikmenin yanı sıra sosyal ve duygusal problemlere de yol açabilmektedir.

 

kent sağlık grubu kulak burun boğaz KBB

 

İşitme kaybı tespit edilmediği takdirde, hafif derecedeki işitme kaybı veya tek bir kulaktaki işitme kaybı bile çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Araştırmalara göre, tek kulağında işitme kaybı olan çocuklar, normal işiten yaşıtlarına göre 10 misli daha fazla akademik başarısızlık göstermektedir. İşitme kaybının erken dönemde tespit edilip, erken girişimle rehabilitasyonu sonucu, çocukların konuşma, lisan ve anlama yetenekleriyle kişisel ve sosyal yeteneklerinin daha iyi geliştiği araştırmalarla belirlenmiştir.

 

İşitme taramalarında kullanılan “Otoakustik Emisyon ve ABR Testleri" sayesinde ailelerin fark etmekte zorlanabileceği çok hafif, hafif ve orta derecedeki işitme kayıpları tespit edilebilir. Tarama testlerinden geçirilmeyen hafif derecedeki işitme kayıplı çocuklar, konuşma çağına gelip, yaşıtlarının konuşma düzeyine erişemeyince aileler farkına varmaktadır. Bu da çocuğun dil ve konuşma gelişiminde 3-4; hatta bazen 7-8 senelik bir kayıp oluşturabilmektedir.

 

İşiterek konuşmayı öğrenme açısından ilk 6 ay kritik bir dönemdir. Bebeklerde ilk 3 ay içerisinde işitme kaybının değerlendirilmesi önem taşımaktadır. İlk 6 aylık dönemde işitme kaybının derecesi ne olursa olsun; çocuğun yaşıtlarına yakın konuşabilmesi, tanısının konması, işitme cihazı kullanmaya ve konuşma eğitimine başlaması için gerekli olan değerlendirmeler ve tetkikler yapılmalıdır. Hangi yaş döneminde olursa olsun, işitme testleri ile işitme kaybının olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

 

İşitme kaybı, kulak kiri veya kulakta sıvı birikmesinden bile kaynaklanabilir. Bu tip geçici işitme kaybı olan birçok çocukta işitme, ilaç tedavisi veya küçük bir cerrahiyle düzeltilebilmektedir.

 

Geçici işitme kaybının aksine bazı çocukların kalıcı işitme kaybı bulunmaktadır. Bu çocukların çoğunluğunda bir miktar kullanılabilir işitme olabilir. Çok azında ise sağırlık söz konusudur. Erken tanı, erken işitme cihazı kullanımı ve özel eğitim programlarına erken başlanması, çocuğun işitmesi sürecinde çok önemlidir.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 21 Nisan 2022 - 15:51