Yutak (Farinks) Hastalıkları - Kulak Burun Boğaz - Tıbbi Birimlerimiz - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Yutak (Farinks) Hastalıkları

Yutma Güçlüğü (Disfaji)

Yutma güçlüğü (disfaji), genellikle yaşlılarda görülür. Yemekler ve sıvılar, ağızdan alındıktan sonra mideye geçmesi sırasında zorluk yaşanır. Yutma güçlüğü, nadiren tümör veya ilerleyici nörolojik hastalık gibi daha önemli patolojiye işaret edebilir. Kısa bir süre içerisinde yutma güçlüğü kendiliğinden iyileşmezse hekime başvurulmalıdır.

 

kent sağlık grubu kulak burun boğaz KBB

 

Horlama

Horlama, orta yaş üzerindeki yetişkinlerde sıklıkla görülen bir durumdur. Horlamanın nedeni, solunum sırasında havanın gevşemiş boğaz dokuları arasından geçerken bunları normalden fazla titreştirmesidir. Derin uykuya geçildiğinde ağız boşluğunun tavanındaki yumuşak damak kasları, dil ve boğaz kasları gevşer. Eğer bu dokulardaki gevşeme fazla olursa titreşime geçip horlama yaratabilir, hatta solunum yolunu kapatabilirler. Havanın geçtiği alanlar ne kadar dar ise, hava akımı o kadar güçlü olur. Bu durumda titreşimler ve horlama sesinin şiddeti de artar.

 

Hava yolunu yumuşak damağın sarkık ve kalın olması, küçük dilin uzaması, büyümüş bademcikler, büyük dil kökü ve geniz eti varlığı daraltabilir. Ayrıca kilo fazlalığı olması boğaz çevresinde biriken yağ dokusu nedeniyle havanın geçtiği alanların daralmasına yol açar. Uykudan önce alkol kullanımı boğaz kaslarının çok fazla gevşemesine neden olarak horlamayı şiddetlendirir. Sinüzit, burun bölmesinde eğiklik gibi burunda havanın geçeceği alanları daraltan sorunlar da horlamanın sık görülen nedenleri arasındadır. Çocuklarda horlama, genellikle büyümüş geniz eti ve bademciklere bağlıdır. Eğer çocukta horlama, uykuda aşırı terleme, huzursuz bir uyku durumu varsa muayene edilmesi gerekir.

 

Uyku Apnesi

Horlama ile birlikte bazı kişilerde uykuda solunum duraklamaları da (uyku apnesi) görülür. Bu ciddi durum, boğazdaki gevşek dokuların uykuda hava yolunu kapatıp solunuma engel olması sonucunda ortaya çıkar. Apne, horlama ve solunumun 10 saniyeden uzun sürelerde duraklamasıdır. Uyku apnesi olan kişilerde yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, aritmiler, kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü, beyin kanaması, diyabet, obezite, gün içinde uyku hali gibi patolojiler, normal insana göre daha yüksek oranda görülür. Diğer insanlara nazaran bu kişilerin trafik kazası yapma riski, 7 kat daha fazladır. Apne indeksi, 30’un üstünde olanlarda beş yıl içinde ölüm riski, %25’e ulaşır ve ani ölümlere yol açabilir.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 21 Nisan 2022 - 15:56