
Cilt Kanseri
Cilt Kanseri Nedir?
Cilt kanseri, cildin tabakalarından kaynaklanan, hücrelerin aşırı ve kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkan kanserlerdir. Birden fazla türü vardır. Cilde rengini veren melanosit simile hücrelerden kaynaklanan kanserler “Malign Melanoma” olarak adlandırılır. Bazal hücrelerden kaynaklanan kanserler, bazal hücreli karsinomalardır. Cildin dış tabakasındaki yassı hücrelerden kaynaklanan kanserler yassı hücreli karsinomalardır. Yine sinir sisteminden gelen uyarılara hormon üreterek cevap veren nöroendokrin hücrelerinden kaynaklanan cilt kanserleri de vardır. Cilt kanserleri en çok görülen kanser türüdür. Tüm kanser vakalarının yaklaşık yarısını cilt kanserleri oluşturur.
Cilt Kanseri Neden Ortaya Çıkar?
Cilt kanserleri ileri yaşlarda, güneş ışığına maruz kalan bölgelerde veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ortaya çıkar. Cilt rengi ve güneş ışığına maruz kalma, melanom dışı cilt kanseri ve aktinik keratoz riskini artırır. Bazal hücreli ve yassı hücreli cilt kanserleri için risk faktörleri ise; doğal veya yapay aşırı güneş ışığı maruziyeti, sarışın, mavi veya yeşil gözlü, çilli olma, ciltte yanık veya yara izi olması, arsenik maruziyeti, kronik cilt enfeksiyonları veya cilt ülserleri, radyoterapi almış olmak, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlardır.
Olası Belirtiler:
• Cilt değişlikleri
• İyileşmeyen iltihaplı lezyonlar
• Ciltte görülen küçük, kabarık, düzgün, parlak ve cilalı lezyonlar
• Düz, sert, kırmızı veya kahverengi ve kabuksu lezyonlar
• Kabuksu, kanamalı lezyonlar
• Yara izine benzer ve kalıcı lezyonlar
• Ciltte sert, pürtüklü, pembe, kırmızı veya kahverengi, kabarık, kabuksu alanlar
• Alt dudakta dudak kremi yardımıyla geçmeyen çatlama ve soyulma
Cilt Kanseri Tedavisi için Ne Yapılabilir?
Cilt kanserleri, genellikle belirti ve bulgu vermezler. Ciltte yeni ortaya çıkan bir büyüme, mevcut kitle veya lekelenmede boyut artışı ve üç ay içinde iyileşmeyen cilt ülserleri, cilt kanserlerinin öncü bulguları olabilir. Bu nedenle ciltte görülen değişiklikler ihmal edilmemelidir.