
İmmünoterapi
Kanserde güncel tedavi yaklaşımlarından biri olan immünoterapi, bağışıklık sistemi terapisidir. Kanserli hücrelere karşı savaşan normal hücrelerinin güçlendirilmesi ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. İmmünoterapi, kanser tedavilerine destek tedavi olarak kullanılmaktadır.
İmmünoterapi; vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere karşı daha etkili ve daha güçlü savaşmasını, kanserli hücrelerin büyümesinin ve yayılmasının durdurulmasını, en nihayetinde kanserli hücrenin tümüyle yok edilmesini hedeflemektedir.
İmmünoterapide 3 yöntemden yararlanılır:
Monoklonal Antikor: Monoklonal antikorlar, vücut tarafından antikor üretilemediği durumlarda, laboratuvar ortamında üretilerek vücuda damar yoluyla enjekte edilen yapılardır. Bu antikorlar vücutta kanserli hücrenin yerini belirleyerek, hücreyi yok etmeyi veya gelişimini engellemeyi hedefleyen immünoterapi türüdür.
Nonspesifik İmmünoterapi: Kemoterapi ve radyoterapi tedavileriyle eş zamanlı veya sonrasında hastaya verilen diğer bir immünoterapi türüdür. “İnterferon” ve “İnterlökin” olmak üzere 2 şekilde gruplandırılır.
Kanser Aşıları: Bağışıklık sisteminin çalışma mekanizmasını tetiklemesi için vücuda enjekte edilen bir antijen ile beraber bağışıklık sistemini harekete geçiren uygulamadır. “Korunma aşısı” ve “tedavi aşısı” olmak üzere 2 şekilde gruplandırılır.