Kalın Bağırsak Kanserinde Besin Etkisi - Medikal Onkoloji - Tıbbi Birimlerimiz - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Kalın Bağırsak Kanserinde Besin Etkisi

Son araştırmalar, kalın bağırsak kanseri ile beslenme arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Kalsiyum, lifli besinler ve tam tahıllı ürünler, kolorektal kanser gelişme riskini azaltıyor. Süt ve yoğurt tüketiminin de kolorektal kansere karşı koruyucu etkisi var. Kırmızı et ve özellikle işlenmiş kırmızı et şeklindeki şarküteri ürünleri ise bu riski artırıyor. Kırmızı etin doğrudan ateşe maruz kalarak pişirilmesi, bu riski daha da artırıyor. Araştırmalar D vitamini ve folatın önleyici etkisi olduğunu gösteriyor. Bu vitaminler taze meyve ve sebzelerde bulunuyor.

 

kent onkoloji merkezi kanser tedavi izmir Houston Methodist

 

Diyet ile kalın bağırsak kanseri arasındaki ilişki, birden fazla yoldan geçiyor. Besinler, doğrudan immün yanıt ve inflamasyona olan etkileri ya da doğrudan karsinojenik etkileri ile kolorektal kansere yol açabiliyorlar. Ayrıca bu doğrudan etkinin yanı sıra, neden oldukları obezite yoluyla da dolaylı olarak kanser riskini artırabiliyorlar. Obezite ile kolorektal kanser ve polip gelişimi arasında ilişki, yapılan araştırmalarda da gösteriliyor.

 

Erken Tanı İçin Uygulanan Yöntemler

Kalın bağırsak kanserinde erken tanı ve doğru tedavi önemlidir. Erken tanı için öncelikle dışkıda gizli kan testi uygulanır. Ayrıca 5-10 yıl gibi aralıklarla yapılan kolonoskopi, kanserden korunmada ve erken tanıda etkili bir yöntemdir. Bu işlemin en büyük avantajı, kanserin öncül lezyonu olan poliplerin saptanması ve aynı anda yani kolonoskopi sırasında çıkarılabilmesidir.

 

Standard kolonoskopinin yanı sıra geliştirilen yeni yöntemlerden biri de “kapsül kolonoskopi”dir. Bu yöntemle vitamin hapı büyüklüğünde bir kamera kapsül hastaya içirilir ve bu kapsülün algıladığı görüntü hastanın kemerine takılan bir cihazda kaydedilir. Bu kayıt daha sonra bilgisayarda izlenir. Kapsül, vücutta yaklaşık 12 saat kalır ve sonunda dışkı ile atılır. Bu sürede hastanın hastanede kalması gerekmez, evinde ya da işinde olabilir.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 22 Nisan 2022 - 15:20