Böbrek Yetmezliği - Nefroloji - Tıbbi Birimlerimiz - Acıbadem & Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Böbrek Yetmezliği

Böbrek yetmezliği, böbreğin görevlerini yapamaması ve tüm işlevlerinin kalıcı ve ilerleyici bir şekilde bozulmasıdır. Geri dönüşümlü bir durum değildir. “Üremi”, kronik böbrek yetmezliğinin neden olduğu tüm klinik ve biyokimyasal anormallikleri ifade etmektedir. Böbreklerin işlevini yitirmesi, birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Kronik böbrek yetmezliğinden etkilenmeyen organ veya sistem hemen hemen yoktur.

 

kent hastanesi nevroloji böbrek

 

Yaygın Nedenleri

Ülkemizde kronik böbrek yetmezliğinin en sık görülen nedeni, diyabet hastalığının bir komplikasyonu olan diyabetik nefropatidir. Ayrıca yüksek tansiyon, nefritler, “glomerülonefrit” adı verilen böbrek hastalıkları, böbrekte birden çok kistlerle karakterize bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığı, interstisyel nefrit hastalığı, böbrekteki taşlar, idrar yollarındaki yapısal bozukluklar, enfeksiyonlar ve böbreğin kalıtımsal hastalıkları da kronik böbrek yetmezliğine yol açabilir.


Bulgular

Hastalara böbrek yetmezliği teşhisi, çoğu zaman belirgin bulguları olmadığından dolayı tesadüfen veya başka nedenlerle doktora gittiklerinde konulmaktadır. Vücutta şişlik, yüksek tansiyon, idrar miktarında azalma veya artma, gece sık idrara çıkma, ağrılı idrar, idrardan kan gelmesi ve renk değişikliği, bel ve kasık ağrıları, ciltte kaşıntı ve sarı renk başlıca bulgulardır.


Tanı

Böbrek işlevleri ile ilgili kan testleri, kan basıncı ölçümü, tam idrar tetkiki, kan biyokimyası, böbrek biyopsisi, immünolojik testler, sintigrafik ve radyolojik yöntemler ile anlaşılır. Erken teşhis ve tedaviyle birlikte gerekli önlemler alındığında böbrek yetmezliğinin ilerlemesi yavaşlatılabilir.


Tedavi

Kronik böbrek yetmezliği takip ve tedavi edilmediği takdirde son dönem böbrek yetmezliği kaçınılmazdır. Böbrek yetmezliği gelişen hastaların tedavisinde 3 seçenek vardır; hemodiyaliz, periton diyalizi veya böbrek nakli. Uygulanacak en doğru tedavi seçeneğini, hastanın mevcut durumuna göre uzman doktorlar karar verecektir.


Böbrek yetmezliği gelişmiş hastalarda yaygın bir şekilde uygulanan ve son dönem böbrek yetmezliğinin kabul edilmiş en iyi tedavi şekli, böbrek naklidir. Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını diyalize bağlı olarak sürdürebilen hastalar için böbrek nakli, sağlıklı hayata atılmış bir adımdır.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 26 Nisan 2022 - 11:04