Epilepsi ( Sara Hastalığı ) - Nöroloji - Tıbbi Birimlerimiz - Kent Sağlık Grubu | Güvendiğiniz Hastane
Bu içeriği ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Epilepsi ( Sara Hastalığı )

Halk arasında “Sara Hastalığı” olarak da bilinen epilepsi, kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar. Epileptik nöbet, beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak yaşanır.

 

kent hastanesi nöroloji kliniği

 

Beyin, insan vücudunun ana kumanda merkezidir. Beyin hücreleri arasındaki uyumlu çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır. Nöbetin nedeni, bir tür beklenmeyen elektriksel uyarı olarak düşünülebilir. Beynin kuvvetli ve ani elektriksel boşalımı sonucu oluşan, kısa süreli ve geçici bir durumdur. Epilepsi, dünyanın her bölgesinde, erkek ve kadında, her türlü ırkta ve yaklaşık 100 kişide bir oranında görülebilen bir hastalıktır.

 

Epilepsi yaygın bir hastalıktır. Pek çok vakada, açık bir şekilde aile içi kalıtım tanımlanamamıştır. Bunun yanında, nöbet geçiren kişilerin yakın akrabalarında, genel popülasyona kıyasla biraz artmış bir risk görülmektedir. Semptomatik epilepsiye neden olabilen bazı hastalıklar genetiktir ve bazı ailelerde açık bir kalıtım şekli vardır.

 

Epilepsi hastalığının genel bulguları; kasılma, bilinç kaybı, bayılma, titreme, yere düşme, otururken uzaklara dalma, nefes darlığı, nefes kesilmesi, dokularda ve yüzde morarma, aşırı tükürük salgılanması, idrar kaçırma, hareketlerin kontrol edilememesi, kriz sonrası şaşkınlık, uyku hali, baş ağrısı şeklindedir. Epilepsi belirtileri her kişide farklı seyreder. Belirtilerin hepsi her hastada görülmeyebilir. Hastaların yaklaşık yarısında, bu nöbetler için belirli bir neden bulunamaz. Belli bir grup hastada ise; doğum sırasındaki nedenler, menenjit, beyin enfeksiyonu, beyin tümörleri, zehirlenmeler veya ciddi baş yaralanmaları epileptik nöbetlere yol açabilir.

 

Nöbet geçirmek, beyinde altta yatan bir durumun işaretidir. Bazı vakalarda, bir beyin hastalığının tek işaretidir. Diğer vakalarda ise, o hastalığa ait pek çok semptomdan sadece biri olabilir. Nöbetlerle de ilişkili olabilecek, yaygın beyin tutulumu durumları içinde tuberoskleroz, serebral palsy, zihinsel gerilik, otizm ve nörofibramatözis vardır. Diğer beyin bozuklukları ile bağlantılı epilepsi, çoğunlukla bilinmeyen bir sebepten kaynaklanan epilepsi ile aynı şekilde tedavi edilir. Bazı ilaçlar ve uygulamalar ile nöbetler kontrol altına alınabilir. Antiepilektik ilaçlardan sonuç alınamayan hastalarda cerrahi tedaviler önerilebilir.

Bu içerik Kent Sağlık Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Yayımlanma : 20 Mayıs 2022 - 15:10
Son Güncellenme : 26 Nisan 2022 - 15:54