
Onkolojide Nefes Farkındalığı ve Yoga Terapisi
Kelime anlamı olarak "Birlik" anlamına gelen yoga, ruh, zihin ve bedeni birleştiren 5000 senelik kadim bir bilgi sistemidir. Pranayama (nefes teknikleri), asana (fiziksel duruşlar) ve meditasyondan oluşur. Yoga bize sevgiyi, yaşam bilincini ve günlük aktivitelerimizde iç dünyamızdan dışa doğru bir iyileşmeyi getirir.
Asanalar (fiziksel duruşlar): Vücudun ve zihnin rahatlayıp bütünleştiği sabit duruşlardır. Bedenle yaptığımız hareketler kaslarımız, kemiklerimiz, eklem ve tendonlarımız üzerinde etkili olduğu gibi zihinsel ve ruhsal açıdan da rahatlamamızı sağlar.
Pranayamalar (nefes teknikleri): Prana yaşam enerjisi demektir. Pranayama ise bedendeki yaşam enerjisini nefesi kullanarak yönlendirmektir. Nefes çalışmaları, bedeni ve zihni temizler, dengeler ve enerjinin bedende toplanmasını sağlar.
Meditasyon: Zihni sakinleştirme ve dinlendirme tekniğidir. Meditasyonla duyarlılığımız, dikkatimiz ve farkındalığımız artar, ruhumuzla olan bağlantımız güçlenir.
Onkolojide Nefes Teknikleri ve Yoga Terapinin Yeri
Kanser tanısı ve sonrasındaki süreçlerde kaygı düzeyi artabilir. Bu nedenle de tedavi sürecinde ve sonrasında kaygı düzeyini azaltmaya yönelik destek yöntem ve girişimler çok önemlidir. Özellikle hastalığa sahip kişilere sıklıkla “stresten uzak durun” denmektedir. Nefes ve meditasyon çalışmaları kişinin stres yönetimi yapabilmesine yardımcı olmaktadır.
Yoganın yasam kalitesini artırdığına ve birtakım şikayetleri azalttığına dair çalışmalardan bazıları;
• Lenfomalı hastalarla yapılan bir çalışmada, yoga terapisi alan hastaların daha çabuk uykuya daldığı, daha uzun süre uyuyabildiği ve uyku ilaçlarına daha az ihtiyaç duyduğu gözlenmiştir. 2013 yılında yayımlanan bir başka klinik çalışmada da benzer şekilde yoganın uyku kalitesini artırdığı gösterilmiştir.
• 2017 yılında yayımlanan bir sistematik derlemede; yoganın meme kanserli hastalarda depresyon, kaygı bozukluğu ve halsizliği azaltıp yasam kalitesini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
• Bir başka çalışmada da 12 aylık yoga programının ardından stres hormonu kortizol düzeylerinin azaldığı, kalp atış sayısının ve kan basıncının belirgin şekilde düştüğü görülmüştür. Yoga ve nefes pratiklerinin stres hormonu kortizolün salınımını düzenleyebildiği gösterilmektedir.
• Yoga, meme kanserli hastaların hormon tedavisine bağlı gelişen kas ve eklem ağrılarında azalma sağlanmıştır.
• Yoga ve nefes uygulamaları, radyoterapiye bağlı halsizliği azaltmış, hastaların genel sağlık durumunu daha iyi bir seviyeye getirmiştir. Yoga yapan ve yapmayan gruplar karşılaştırıldığında, yoga yapanlarda halsizlik şikayet % 57 daha az görülmüştür.
• Kemoterapi alan hasta gruplarında yoga ve nefes pratikleri yapanların kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma şikayetlerinin sıklığı ve şiddetinin azaldığı
bildirimiştir. Yoganın bulantı kesici ilaçlarla birlikte tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılabileceği belirtilmiştir.
• Meme kanserli kadınlarda, menopoz benzeri şikayetlerde azalma sağladığı bildirilmiştir.
• Bu olumlu etkiler kişiyi, süreci ve yaşam yolunu güçlendirmektedir.
Bütün bu bilgilerin ışığında, yoga ve nefes tekniklerinin esneklik kazandırma gibi bir faydası olması ötesinde, hastalıkların tedavi sürecinde, hastaların psikososyal ve fiziksel zorlukları yönetmesine yardımcı olabilecek etkileri de olduğunu söyleyebiliriz.
Bu Süreçte Siz De Bize Katılın
Onkolojik hastalıklarda kullanılan bir yoga destek programı olan Nefes Farkındalığı ve Yoga Terapi Programı haftada 2 gün yapılmaktadır. Programda, asanaların yani fiziksel duruşların sandalye üzerine uyarlanmış olan formları kullanılmaktadır. Derslerde nefes farkındalıkları ve derin gevşeme teknikleri de yer almaktadır.
Yoga Terapi Programı’na hekiminizin onayını alarak katılabilirsiniz.
Haftada 2 kez katılabileceğiniz bu programa gelirken size tavsiyemiz;
• Programa katılmadan 2 saat önce yemek yemiş olmak,
• Rahat kıyafetler giymek,
• Yanınızda şal ya da benzer bir örtü bulundurmak.