
Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
Erektil Fonksiyon Bozukluğu (İktidarsızlık)
Günümüzde ereksiyon bozukluğunun nedenleri ile ilgili daha çok bilgiye ulaşılmasına ve daha fazla tedavi seçenekleri bulunmasına rağmen; erkekler bu sorunlarını dile getirmekte çekingen davranmaktadır. Doktorla sorunlarını konuşamayan ve tıbbi yardım almak için yeterli bilgiye ulaşamayan hasta etkin bir şekilde tedavi edilememektedir.
Ereksiyon Bozukluğu (İktidarsızlık) Nedir?
Erkek cinsel organı penisin doyurucu bir cinsel birleşme için yeterli sertliğe ve dikliğe ulaşamaması ya da ulaştıktan sonra bu durumunu devam ettirememesidir. Bu fonksiyonel bozukluk tekrarlayan ve uzun süre devam eden bir karakterdedir. Karmaşık bir doğası olan ereksiyonun sorunsuz bir biçimde gerçekleşmesi için, bir erkeğin sağlıklı bir beyine, sağlıklı kan damarlarına, sorunsuz sinirlere ve de yeterli miktarda erkeklik hormonu olan testosterona ihtiyacı vardır.
Ereksiyon Bozukluğu ile İlgili Bazı Gerçekler
• Bu kişilerin genellikle karşı cinse olan seksüel arzularında azalma olmaz, orgazm veya boşalma sorunları bulunmamaktadır.
• Sertleşme bozukluğu kişinin kuvvetini, gücünü ya da doğurganlığını kaybetmesi anlamına gelmemektedir.
• Sorun erkekler arasında sanılandan çok daha yaygın olarak görülmektedir.
• Yaşlı erkeklerde yaşlanmanın getirdiği sorunlara (damar hastalıkları, şeker hastalığı, ilaç kullanımı vb) bağlı olarak sertleşme sorunu daha sık görülmesine rağmen genç erkeklerde de görülebilmektedir. Bu nedenle ereksiyon bozukluğu yaşlanmanın getirdiği doğal bir süreç olarak algılanmamaktadır.
• Eskiden inanıldığı gibi bu rahatsızlık, sadece psikolojik problemlerden kaynaklanmaz. Psikolojik sebeplerin bir dereceye kadar rolü varsa da yapılan tetkikler ile hastaların büyük kısmında altta yatan organik bir bozukluk ortaya çıkarılmaktadır.
• Sertleşme bozukluğu, ruhsal bir stres kaynağıdır.
• Sorunun teşhisini koymak için yapılan tıbbi tetkikler rahatsız edici olmayıp, vücuda herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır.
• Hastaların büyük çoğunluğunda sertleşme bozukluğu başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Ereksiyon Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Problemin genelde birden çok nedeni vardır. Bunlar psikolojik ve organik olarak iki gruba ayrılabilir, bazı kişilerde her iki etken birden rol oynamaktadır. Hangi etkenin rol oynadığını ortaya çıkarmak tedaviyi saptamak için önemlidir çünkü nedene yönelik tedavi yapılması gerekmektedir.
Organik Nedenler
Dolaşım Sistemi Bozuklukları: En sık karşılaşılan sebepler arasında bulunmaktadır. Penise gelen kan akımının azalması veya sertleşmenin devam etmesi için penisin içinde kanın hapsedilmesi olayının yetmezliği söz konusudur. Penise gelen atardamarların ateroskleroz nedeniyle sertleşip genişleyebilme kapasitesini kaybetmesi ve damar sertliği yapan hastalıkları (kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, sigara) en sık karşılaşılan nedenlerdendir.
Sinir Sistemi Bozuklukları: Sinirlerin fonksiyonlarını bozan şeker hastalığı, multipl sklerozis ve alkolizm gibi hastalıklar penise ulaşan sinirlerin normal fonksiyon görmesini bozmaktadır.
Ameliyat ve Yaralanmalar: Trafik kazaları sonucunda ortaya çıkan leğen kemiği kırıkları ve omurilik yaralanmaları veya kanser operasyonları (prostat, idrar kesesi, kalın bağırsak kanserleri), ışın tedavileri, penise gelen sinir ve kan damarlarında hasar yaparak ereksiyon bozukluğuna neden olmaktadır.
Kronik Hastalıklar: Akciğer, karaciğer, böbrek, kalp hastalıkları, aşırı miktarda sigara tüketilmesi ve uyuşturucu kullanımı, hemodiyaliz programında olmak ereksiyon problemi yaratan önemli sebepler arasında yer almaktadır.
İlaçlar: Bazı ilaçlar sinir sistemi fonksiyonlarını bozarak ereksiyon problemine sebep olabilmektedir. (Yüksek tansiyon, depresyon, astım ilaçları, sakinleştiriciler gibi)
Hormonal Bozukluklar: Tiroit ve prolaktin hormonu düzensizliklerinde ereksiyon bozukluğu ve cinsel istek azalması görülebilmektedir. Tanı, doktor muayenesi, tıbbi öykü değerlendirmesi ve laboratuvar testleri sonrasında konulabilmektedir. Kan testleri ile kandaki şeker, kolesterol ve yağ seviyeleri, karaciğer ve böbrek yetmezliği olup olmadığı öncelikli olarak aranmaktadır. Hormonal bir bozukluktan şüphe edilirse kandaki testosteron ve diğer hormonların düzeyi kontrol edilmektedir. Gerekli görülürse penisteki kan akımlarını incelemek amacıyla Doppler Ultrasonografi testi yapılmaktadır. Bazı durumlarda gece ereksiyonlarının incelenmesi için NPTR (Nocturnal Penil Tumescence and Rigidity) testi yapılabilmektedir. Ayrıca psikologla görüşme yapılır ve altta yatan psikolojik faktörleri ortaya çıkarmak için hastadan bazı sorgulama formlarını doldurması istenebilmektedir.
Ereksiyon Bozukluğunda Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Tedavi; rahatsızlığın psikolojik ya da organik kökenine göre farklılık göstermektedir. İlaç tedavisi uygulanmaktadır. Mekanik vakum aygıtı kullanımı ve cerrahi tedaviler (arteriyel cerrahi, venöz cerrahi, penil protez yerleştirilmesi (mutluluk çubuğu) diğer seçenekler arasında yer almaktadır.
Ereksiyon Bozukluğundan Korunmak İçin Öneriler
• Sigara içilmemeli,
• Diyabet hastalığı varsa kontroller aksatılmamalı,
• Kan kolesterol seviyeleri yüksekse düşürmeye çalışılmalı,
• Daha az alkol kullanılmalı,
• Kilo sorunu varsa zayıflamaya çalışılmalı,
• Stres ve gerginliklerden uzak durulmalıdır.